Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάρνηθα – Ξεκάθαροι οι ειδικοί – «Μένουμε μακριά από την άγρια πανίδα»

Πάρνηθα – Ξεκάθαροι οι ειδικοί – «Μένουμε μακριά από την άγρια πανίδα»

Εξειδικευμένοι επιστήμονες εξηγούν πως η προσαρμογή αυτή μπορεί να προκλήθηκε από παροχή τροφής στην άγρια πανίδα της περιοχής, κάτι που σταδιακά οδηγεί σε υψηλή εξοικείωση, ενδεχομένως και σε επιθέσεις σε σκυλιά ή ακόμα και τραυματισμό ανθρώπων

«Κόβει» την ανάσα η περιγραφή του διευθυντή του «Μy Radio» από την στιγμή που ο ίδιος και η κόρη του ήρθαν αντιμέτωποι με λύκο στο καταφύγιο στην Πάρνηθα.

Εδώ και έναν μήνα η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» είχε προειδοποιήσει, όπως υποστηρίζει, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ότι οι λύκοι στον δρυμό φαίνεται πως έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες εξηγούν πως η προσαρμογή αυτή μπορεί να προκλήθηκε από παροχή τροφής στην άγρια πανίδα της περιοχής, κάτι που σταδιακά οδηγεί σε υψηλή εξοικείωση, ενδεχομένως και σε επιθέσεις σε σκυλιά ή ακόμα και τραυματισμό ανθρώπων.

«Δεν πρέπει να ταΐζουμε σε καμιά περίπτωση τους λύκους, δηλαδή δεν πρέπει να πετάμε τροφή για να βγάλουμε φωτογραφίες. Πρέπει να ξέρουν όλα τα άγρια ζώα ότι την τροφή τους θα την βρουν μόνα τους μέσα στο δάσος», λέει ο Γιώργος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας «Καλλιστώ».

Η σοκαριστική επίθεση λύκου πριν από λίγες ημέρες στο Μπάφι, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των ειδικών.

Σοκαριστική περιγραφή

«Κόβει» την ανάσα η περιγραφή των όσων έζησε ο δημοσιογράφος και διευθυντής προγράμματος του «My radio», Νίκος Νικολακόπουλος.

Καρέ καρέ περιγράφει την στιγμή που κατευθυνόταν με τη 14χρονη κόρη του και το σκυλί τους προς το αυτοκίνητό του, έξω από το καταφύγιο στο Μπάφι, όταν ξαφνικά ένας λύκος όρμηξε, άρπαξε το σκυλί και το κατασπάραξε.

«Το άρπαξε από τον λαιμό, φωνάζει η κόρη μου μπαμπά ο σκύλος και γυρίζω και βλέπω τον λύκο στα πόδια της και να έχει αρπάξει τον σκύλο από τον λαιμό. Ο λύκος ήρθε να πάρει τον σκύλο, όχι να επιτεθεί σε εμάς».

Με προεδρικό διάταγμα του 1985 τα οικόσιτα ζώα απαγορεύονται στους εθνικούς δρυμούς ακόμα και αν έχουν λουράκι ή φορούν φίμωτρο.

Μία απόφαση ωστόσο που όπως φαίνεται δεν είναι ευρέως γνωστή.

«Δεν έπρεπε να πάρουμε τον σκύλο μαζί. Είναι δικό μου το λάθος. Δεν είχα ακούσει ποτέ ότι απαγορεύονται τα οικόσιτα ζώα στον δρυμό. Μου είπαν ότι έχει ταμπέλες, αλλά δεν έχω δει κάτι. Ο περισσότερος κόσμος δεν το ξέρει. Κινδυνεύσαμε εκείνο το βράδυ, και η κόρη μου. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν το κρατούσε το σκυλί στην αγκαλιά της».

Ύστερα από αυτό περιστατικό, ο κ. Νικολακόπουλος επισημαίνει ότι η βόλτα με οικόσιτα στους εθνικούς δρυμούς δεν είναι μόνο επικίνδυνη αλλά και παράνομη.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024