Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ΚΕΟΣΟΕ - Επένδυση η αναδιάρθρωση αμπέλου, όχι εισόδημα

ΚΕΟΣΟΕ – Επένδυση η αναδιάρθρωση αμπέλου, όχι εισόδημα

Οι αμπελουργοί (ως αγρότες του ειδικού καθεστώτος) που εισέπραξαν το 2021 την επιδότηση για την αναδιάρθρωση, εφόσον οι συνολικές του επιδοτήσεις υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ υποχρεώνονται να υποβάλλουν αίτηση μετάταξης στο κανονικό καθεστώς.

Ως εισοδηματική ενίσχυση και όχι ως επένδυση αντιμετωπίζει η ΑΑΔΕ την επιδότηση του μέτρου «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων», με αποτέλεσμα οι αμπελουργοί (ως αγρότες του ειδικού καθεστώτος) που εισέπραξαν το 2021 την επιδότηση για την αναδιάρθρωση, εφόσον οι συνολικές του επιδοτήσεις υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης για την αναδιάρθρωση αμπελώνων), να υποχρεώνονται να υποβάλλουν αίτηση μετάταξης στο κανονικό καθεστώς, έως 30 Ιανουαρίου 2022.

Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή της η ΚΕΟΣΟΕ, σύμφωνα µε το άρθρο 41 του ν.2859/2000: «1. Οι αγρότες, οι οποίοι το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών των οποίων η αξία ήταν κατώτερη των 15.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς. Ως προς τον προσδιορισμό των ορίων που αποτελούν τα κριτήρια για την παραμονή στο ειδικό καθεστώς ή τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς, µε σαφήνεια ορίζεται ότι στις 15.000 ευρώ περιλαμβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και των παροχών αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε πρόσωπο, που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος, και στις 5.000 ευρώ περιλαμβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες…».

Το όριο των 5.000 ευρώ σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ προς τους αγρότες, περιλαμβάνει: «Για τον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις, από 1.1.2017 και εφεξής λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε μορφής, που πράγματι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους, έστω κι αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων, που αφορούν σε προηγούμενα φορολογικά έτη (ημερολογιακά). Στο ποσό των επιδοτήσεων, περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό επιδότησης ή ενίσχυσης καταβλήθηκε στον αγρότη, όπως:  πράσινη ενίσχυση, βασική ενίσχυση,  ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική, ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, κ.λ.π. Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ και δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις, οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ».

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως εξηγεί η ΚΕΟΣΟΕ, η μη ένταξη του κάθε αμπελουργού στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, έγκειται στο γεγονός ότι ο τελευταίος, ορθώς θεωρεί ότι η ενίσχυση που εισέπραξε από το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης (έστω και αν υπερβαίνει τις 5000 ευρώ), σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αποτελεί επένδυση και ως εκ τούτου εξαιρείται του υπολογισμού του ορίου των 5000 ευρώ, η υπέρβαση του οποίου επιφέρει την υποχρεωτική μετάταξή του από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό καθεστώς.

Αν και είναι αυτονόητο ότι η αναδιάρθρωση ενός αμπελώνα, ο οποίος μπορεί να έχει διάρκεια ζωής 30 έτη αποτελεί επενδυτική ενέργεια, εκτός των άλλων ακόμη και η ισχύουσα ΥΑ 1536/118137/5-6-2020 στο άρθρο 5 προβλέπει ότι: «Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον 10 ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να δεσμεύει κάθε νόμιμο κάτοχο του αγροτεμαχίου.

Λόγω αυτής της τουλάχιστον αβλεψίας της ΑΑΔΕ, οι αμπελουργοί έλαβαν σημειώματα (σσ. η ενημέρωση από την ΑΑΔΕ έχει ημερομηνία 16.08.21), που τους πληροφορούν ότι δεν έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς, όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν. Στην ίδια επιστολή καλούνται να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να καταστούν νόμιμοι και φορολογικά ενήμεροι, καταβάλλοντας ταυτόχρονα πρόστιμα που ανέρχονται σε πολλές περιπτώσεις άνω των 800 ευρώ.

Επιπλέον ο κάθε αμπελουργός που έλαβε επιδότηση αναδιάρθρωσης άνω των 5.000 ευρώ, ή λαμβάνει αθροιστικά επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ, θα έχει τις υποχρεώσεις τήρησης Βιβλίων Β’ κατηγορίας για την επόμενη τριετία, αλλά και υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ένταξή του στο κανονικό καθεστώς με υψηλότατο διαχειριστικό κόστος (υποβολή τριμηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ, ένταξη στο καθεστώς Mydata, κλπ.)

«Είναι συνεπώς για τους αμπελουργούς, άδικη, εξαιρετικά επικίνδυνη και οικονομικά επαχθής η ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, επειδή δεν αναγνωρίζεται από την ΑΑΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι η ενίσχυση της αναδιάρθρωσης, έχει χαρακτήρα επενδυτικό και όχι εισοδηματικό. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ο αμπελουργός αποτρέπεται πλέον να προβεί σε επενδυτικές δράσεις ,πράξη που έχει απόλυτη ανάγκη ο αμπελοοινικός τομέας, αλλά και η ίδια η χώρα μας. Προφανώς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα πρέπει να παρέμβει άμεσα, ώστε να αρθεί αυτή η καταφανής παρανόηση», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Sports in

Τέτοια «ληστεία» για πρώτη φορά μετά το 1995!

Για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια ο Ολυμπιακός είδε και κόκκινη και δυο πέναλτι εις βάρος του στο ίδιο παιχνίδι. Και όχι μόνο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023