Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γενεύη - Οι ΗΠΑ επισημαίνουν στη Ρωσία τη δέσμευσή τους στις διεθνείς αρχές της κυριαρχίας

Γενεύη – Οι ΗΠΑ επισημαίνουν στη Ρωσία τη δέσμευσή τους στις διεθνείς αρχές της κυριαρχίας

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα χαιρέτιζαν την επίτευξη ειλικρινούς προόδου με τη Ρωσία μέσω της διπλωματίας.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν είχε χθες Κυριακή προκαταρκτική συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Ριαμπκόφ στη Γενεύη, ενόψει των συνομιλιών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα, την ώρα που η Μόσχα πιέζει το ΝΑΤΟ να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα ασφαλείας εν μέσω κρίσης αναφορικά με την Ουκρανία.

Η δέσμευση των ΗΠΑ

Η Σέρμαν «υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στις διεθνείς αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας των κυρίαρχων κρατών να επιλέγουν τις συμμαχίες τους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η υφυπουργός επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα χαιρέτιζαν την επίτευξη ειλικρινούς προόδου μέσω της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ θα συζητήσουν κάποια διμερή ζητήματα με τη Ρωσία στον Διάλογο Στρατηγικής Σταθερότητας (SSD) σήμερα, αλλά δεν θα αναφερθούν σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς τους ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λίγο νωρίτερα, ο Ριαμπκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες με τη Σέρμαν στη Γενεύη ήταν «περίπλοκες αλλά πρακτικές», όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Οταν ρωτήθηκε πώς πήγε η προκαταρκτική συνάντηση, ο ρώσος υφυπουργός απάντησε «καταπληκτικά».

«Δύσκολη, αλλά πρακτική»

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη, αλλά πρακτική. Ασχοληθήκαμε αμέσως με το ζήτημα των επικείμενων συνομιλιών. Πιστεύω ότι αύριο δεν θα σπαταλήσουμε χρόνο. Δεν χάνω ποτέ την αισιοδοξία μου, πάντα με οδηγεί», επισήμανε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, μετά την πρώτη του επαφή με τη Σέρμαν ενόψει της επίσημης συνάντησής τους σήμερα.

Οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα στη Γενεύη.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Στόχος είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει προκληθεί μετά τη συγκέντρωση χιλιάδων ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία εγείρει φόβους για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024