Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Ερχονται τα πρώτα πρόστιμα για ανεμβολίαστους - Τι θα γίνει με την υποχρεωτικότητα

Κοροναϊός – Ερχονται τα πρώτα πρόστιμα για ανεμβολίαστους – Τι θα γίνει με την υποχρεωτικότητα

Οι ειδικοί επίσης δεν κρύβουν ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδας θα κορυφωθεί η εξάπλωση της Ομικρον και πως εξετάζονται καθημερινά νέα μέτρα - κυρίως για τους ανεμβολίαστους - σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους καθώς η παραλλαγή Ομικρον εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό και ήδη τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση σε όλη την Ελλάδα. Ηδη σε λίγες μέρες όσοι είναι άνω των 60 χρονών και δεν έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 50 ευρώ ενώ στο εξής θα χρεώνονται με 100 ευρώ το μήνα, όσο παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Κοροναϊός – 37.676 νέα κρούσματα και 65 θάνατοι – Στους 634 οι διασωληνωμένοι

Οι  επιστήμονες περιμένουν ότι από αύριο που θα ανοίξουν τα σχολεία τα κρούσματα σε παιδιά θα πολλαπλασιαστούν και θα κλείσουν πολλά τμήματα. Αυτό για κάποιους ειδικούς σημαίνει πως θα αυξηθεί η διασπορά του ιού μέσα στα σπίτια. Το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ευνοεί την κατάσταση.

Οι κρίσιμες εβδομάδες

Οι ειδικοί επίσης δεν κρύβουν ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδας θα κορυφωθεί η εξάπλωση της Ομικρον και πως εξετάζονται καθημερινά νέα μέτρα – κυρίως για τους ανεμβολίαστους – σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ηδη το βράδυ της Κυριακής ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο Mega είπε ότι συζήτηση για τα μέτρα, ωστόσο η Επιτροπή έχει επικεντρωθεί στην κινητικότητα της επιδημίας. Παρ΄όλα αυτά η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους 50αρηδες είναι έντονα στο τραπέζι.

Υποχρεωτικότητα

Στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Είπε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, ενώ καταλυτικό ρόλο στη θωράκιση από τη βαριά νόσηση ήταν η τρίτη δόση.

«Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», δήλωσε. Επιπλέον, είπε πως εάν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο τότε δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Το θέμα με τους υγειονομικούς.

Παράλληλα με τα μέτρα που εξετάζονται για τους ανεμβολίαστους, όπως για παράδειγμα ο αποκλεισμός τους από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, το μεγάλο αγκάθι που παραμένει είναι το θέμα των 7.000 υγειονομικών που είχαν απομακρυνθεί από το ΕΣΥ.

Η απομάκρυνσή τους από τα νοσοκομεία άφησε υποστελεχωμένα σημαντικά τμήματα. Ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι κάποιοι από τους 7.000 έχουν επιστρέψει στην εργασία τους όχι γιατί έχουν εμβολιαστεί αλλά γιατί έχουν νοσήσει.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζεται να υπάρξει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αποκλείεται από τις υπηρεσίες Υγείας όποιος είναι ανεμβολίαστος. Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση θα σημάνει ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσληφθεί σε υπηρεσία Υγείας, και για όσους είναι σε αναστολή θα ανοίξει ο δρόμος για να καταγγελθεί η σύμβασή τους.

Απολύσεις;

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε απολύσεις υγειονομικών μετά τις 31 Μαρτίου. Ο υπουργός Υγείας  είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση του μέτρου αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών μέχρι τις 31 Μαρτίου και μάλιστα τότε είχαν εκληφθεί οι αναφορές του ως τελεσίγραφο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη προχωρήσει στην απόλυση των υγειονομικών που συνεχίζουν να μην κάνουν το εμβόλιο.

Μαγιορκίνης – Έντονη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού – Όσα πρέπει να ξέρετε για την Όμικρον και το testing

Σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΙ το υπουργείο Υγείας εξετάζει να θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έναντι του κοροναϊού για τον συγκεκριμένο κλάδο και να παυθούν από τα καθήκοντά τους μετά τις 31 Μαρτίου όσοι δεν εμβολιαστούν μέσω της καταγγελίας της σύμβασής τους. Και αυτό ισχύει και για όσους επέστρεψαν λόγω νόσησης.

Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας συζητείται ήδη πώς θα καλυφθούν τα κενά των υγειονομικών που πρόκειται να απολυθούν.

Οι… νέοι ανεμβολίαστοι

Κυβέρνηση και επιστήμονες θεωρούν καθοριστικής σημασίας την τρίτη δόση καθώς όλοι λένε πως μειώνει σε εξαιρετικό βαθμό τον κίνδυνο νοσηλείας. Ομως ενώ τον προηγούμενο καιρό πολλοί έσπευσαν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό με τις δύο δόσεις, στη συνέχεια πολλοί εξ αυτών δεν έδειξαν πρθυμία για την λεγόμενη αναμνηστική.

Φόβος;

Ο λόγος είναι όπως κάποιοι λένε και γράφουν ότι η παραλλαγή Ομικρον διαπερνά την ανοσία των εμβολίων και άρα το τσίμπημα θα γίνει τζάμπα. Μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνει ένα μεγάλο πισωγύρισμα και προκειμένου να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν την τρίτη δόση, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όποιος δεν προχωρήσει στην τρίτη δόση μετά τη συμπλήρωση επταμήνου από τη δεύτερη, τότε θεωρείται ανεμβολίαστος και το πιστοποιητικό του χάνει την αξία του.

Παραλλαγή Όμικρον – Τα 21 συμπτώματα που έχουν επιβεβαιωθεί από τους ειδικούς

Ετσι λοιπόν, από την 1η Φεβρουαρίου και μετά και χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς όσοι δεν έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Δείτε την ΚΥΑ εδώ (το σχετικό απόσπασμα στη σελίδα 273)

«Από την 1/2/2022 και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό (…) όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων από την χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αφορά 500.000

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας για το νέο αυτό μέτρο στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι αφορά περίπου 500.000. Διαβεβαίωσε ότι τα ραντεβού εμβολιασμού είναι επαρκέστατα προκειμένου όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να κάνουν και την τρίτη δόση.

Την ίδια στιγμή όσοι δεν θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση εντός 7μηνου από τη δεύτερη δόση θα έχουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ισχύ για εννιά μήνες, αλλά αφορά μόνο τα ταξίδια. Για την είσοδο σε εστίαση και κλειστούς χώρους θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Το σχέδιο απόλυσης των υγειονομικών που δεν εμβολιάζονται – Πώς θα αναπληρωθούν τα κενά

Διαβάστε επίσης: Σχολεία – Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους, οι ανησυχίες των ειδικών και οι δυσκολίες που προκύπτουν

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024