Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεξικό - Αφησαν αυτοκίνητο με 10 πτώματα μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο πολιτείας

Μεξικό – Αφησαν αυτοκίνητο με 10 πτώματα μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο πολιτείας

«Με ενημέρωσαν για ένα γκρι αυτοκίνητο (...) παρατημένο εδώ μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο με πτώματα ανθρώπων που κατά τα φαινόμενα είχαν υποστεί ξυλοδαρμό», ανέφερε ο κυβερνήτης.

Δέκα πτώματα βρέθηκαν χθες Πέμπτη μέσα σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο μπροστά στην έδρα της πολιτειακής κυβέρνησης στη Σακατέκας, στο βόρειο Μεξικό, περιοχή τον έλεγχο της οποίας διεκδικούν δύο από τα ισχυρότερα και πιο επίφοβα καρτέλ των ναρκωτικών στη χώρα, ενημέρωσαν οι αρχές.

«Παρατημένο εδώ μπροστά»

«Στις 05:30 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 13:30 ώρα Ελλάδας), με ενημέρωσαν για ένα γκρι αυτοκίνητο (…) παρατημένο εδώ μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο με πτώματα ανθρώπων που κατά τα φαινόμενα είχαν υποστεί ξυλοδαρμό», ανέφερε ο κυβερνήτης Νταβίντ Μονρεάλ, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Συνολικά μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δέκα πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Jornada. Τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει αρχικά ότι το αυτοκίνητο, SUV μάρκας Mazda, στάθμευσε οδηγός που κατά τα φαινόμενα ήταν μόνος και ότι στο όχημα βρέθηκαν έξι πτώματα.

Ο κ. Μονρεάλ ανέφερε αργότερα χθες πως συνελήφθησαν δύο ύποπτοι.

Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, η πολιτεία Σακατέκας έχει μετατραπεί τελευταία σε πεδίο μάχης των καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Αυξήθηκαν οι ανθρωποκτονίες

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ μετέβη στην πολιτεία αφού περίπου δεκαπέντε πτώματα βρέθηκαν απαγχονισμένα δημόσια μέσα σε μερικές ημέρες.

Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε πως στέλνει ενισχύσεις, άλλους 460 στρατιωτικούς, στην πολιτεία όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί 4.000.

Στη Σακατέκας κυβερνά από τον Σεπτέμβριο το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), το κόμμα του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ.

Το 2021, στην πολιτεία καταγράφηκαν επίσημα 1.050 ανθρωποκτονίες, περίπου 260 περισσότερες απ’ ό,τι το 2020, κατά τα στοιχεία των αρχών της Σακατέκας.

Κάπου 300.000 δολοφονίες

Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, το Μεξικό μετρά κάπου 300.000 δολοφονίες από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.

Ο νυν αρχηγός του κράτους λέει πως προτιμά άλλη πολιτική, που συνοψίζει με τη φράση «abrazos, no balazos» («αγκαλιές, όχι τουφεκίδια») για να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ, αλλά διατηρεί τις ένοπλες δυνάμεις ανεπτυγμένες σε όλη την επικράτεια.

Η κυβέρνησή του ίδρυσε εξάλλου νέο σώμα ασφαλείας, την Εθνική Φρουρά, τον Μάρτιο του 2019, για να καταπολεμηθεί η δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024