newspaper
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ψαλτοπούλου - Ποια μάσκα προστατεύει έναντι της Όμικρον - Τα συμπτώματα που διακρίνουν τον κοροναϊό από το κρύωμα

Ψαλτοπούλου – Ποια μάσκα προστατεύει έναντι της Όμικρον – Τα συμπτώματα που διακρίνουν τον κοροναϊό από το κρύωμα

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε για την πορεία της πανδημίας σημειώνοντας ότι η μάσκα και το εμβόλιο είναι από τα βασικά όπλα μας απέναντι στον κοροναϊό που συνεχίζει να τρέχει πιο γρήγορα από εμάς

Την παραδοχή ότι «δυστυχώς ο κοροναϊός τρέχει πιο γρήγορα από εμάς» και ότι έχουμε πολύ δρόμο, ακόμα, να διανύσουμε μέχρι την εξάλειψή του έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου λέγοντας ότι «προϋπόθεση για τη μείωση των θανάτων και την εξάλειψη των κρουσμάτων την άνοιξη, όπως προέβλεψε και ο Άντονι Φάουτσι, είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Μίλησε ακόμα για την ασφάλεια που μας παρέχουν οι μάσκες αλλά και τα συμπτώματα που πρέπει να αξιολογήσουμε για να ξεχωρίσουμε τον κοροναϊό από το κρύωμα.

Εμβολιασμός στο 100% όλου του πλανήτη

Σε σχέση με την εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη που προβλέπει την κορύφωση του τωρινού κύματος στις 20 Ιανουαρίου και τη μείωση των κρουσμάτων τον Απρίλιο, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι είναι «ένα σενάριο πραγματικό. Ένα σενάριο το οποίο πιθανολογεί και ο δρ Φάουτσι (κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος) ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα την άνοιξη, με τον πλήρη ή τον σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμό του πληθυσμού».

Ενδεχόμενο που όπως επισήμανε η κ. Ψαλτοπούλου προϋποθέτει τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και τη μη εμφάνιση μιας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης. «Όλη αυτή η κατάσταση είναι ένας άγνωστος Χ και από ένα σημείο και μετά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Χρειάζεται ο πλήρης εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παγκοσμίως».

Πώς μας προστατεύουν οι μάσκες

Η κ. Ψαλτοπούλου σχολίασε, επίσης, και το γράφημα της Wall Street Journal,  και στο οποίο παρουσιάζεται ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταδοθεί μία μολυσματική δόση ιού από άτομο με κοροναϊό σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα, με τις πλέον αποτελεσματικές να είναι οι μάσκες τύπου KN95 ή FFp2.

Σημείωση: Το γράφημα της WSJ δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2021, όταν η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον δεν είχε κάνει την εμφάνισή της.

«Σε μια τέτοια τεράστια μεταδοτικότητα του κοροναϊού αυτές οι μάσκες (υψηλής προστασίας) θεωρούνται παγκοσμίως ως οι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τη μειωμένη μετάδοση. Η μάσκα είναι ένα σημαντικό στοιχείο που έχουμε στη φαρέτρα μας, σε συνδυασμό με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τον εμβολιασμό» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Περιμένουμε τον καινούργιο χρόνο και μεγαλύτερη χρήση των αντιικών χαπιών για τον κοροναϊό, η χορήγησή τους είναι ακόμη σε πολύ μικρές ποσότητες. Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους, όμως έχουμε ακόμα πολύ χρόνο να διανύσουμε. Δυστυχώς ο κοροναϊός τρέχει πιο γρήγορα από εμάς».

Κοροναϊός ή κρύωμα

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, η πιο επίφοβη ένδειξη είναι ο πυρετός και ο βήχας με το μπούκωμα.

«Αν είχαμε ανοσμία ή καταβολή, σημαίνει ότι μπορεί να είχαμε περάσει τον κορονοϊό και να μην το έχουμε καταλάβει. Αν έχουμε εμβολιαστεί δεν μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα από τα αντισώματά μας γιατί είναι υψηλά επειδή έχουμε εμβολιαστεί. Σε διαφορετική περίπτωση, τα υψηλά αντισώματα, μας δείχνουν ότι το έχουμε περάσει».

Το ελάχιστο οι πέντε μέρες καραντίνας

Αναφορικά με το διάστημα των πέντε ημερών της καραντίνας για υγειονομικούς που έχουν νοσήσει από κοροναϊό η καθηγήτρια Επιδημιολογίας συμφώνησε με την άποψη της κ. Παγώνη, ότι αυτό δεν είναι αρκετό: «Οι πέντε ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, είναι το ελάχιστο. Στην ουσία αν κάποιος έχει συμπτώματα (πυρετό, βήχα, φτάρνισμα) νοσηρότητας θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα παραπάνω ημέρες.

Only in

Πανικός - Αλιγάτορας κυκλοφορούσε με ένα πτώμα στα σαγόνια του

Περαστικός είδε τον αλιγάτορα με μια σορό στα σαγόνια και ενημέρωσε τις Αρχές

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023