Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρες για την τιμή και την αξιοπιστία των PCR τεστ - Η αντίδραση του υπ. Υγείας της Κύπρου και η διευκρίνιση του Άδ. Γεωργιάδη

Κόντρες για την τιμή και την αξιοπιστία των PCR τεστ – Η αντίδραση του υπ. Υγείας της Κύπρου και η διευκρίνιση του Άδ. Γεωργιάδη

«Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές» ανέφερε με νεότερη δήλωσή του ο Άδ. Γεωργιάδης

Ένα χαμηλής έντασης «διπλωματικό» τρόπον τινά επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου προκλήθηκε με φόντο τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σε σχέση με τις τιμές των PCR (μοριακών) τεστ και την αξιοπιστία των φθηνότερων τεστ.

Με αφορμή την επιβολή πλαφόν στην Ελλάδα από τα 60 ευρώ στα 47 ευρώ και τη σύγκρισή τους με την κατά πολύ χαμηλότερη τιμή τους στην Κύπρο (20-25 ευρώ) ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλας εξέδωσε ανακοίνωση για το κόστος και την αξιοπιστία των εξετάσεων PCR και Rapid test.

«Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα αναφορικά με την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται στη χώρα μας και το κόστος τους, το Υπουργείο Υγείας -τονίζει ο κ. Χατζηπαντέλας- διευκρινίζει τα ακόλουθα:

»1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

»2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

»3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες».

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Τι προβλέπουν οι νέες ΚΥΑ για πιστοποιητικά νόσησης, PCR, rapid test και άδειες από εργασία

Διαβάστε επίσης: Στα 47 ευρώ η τιμή του PCR τεστ

Της ανακοίνωσης του Κύπριου υπουργού Υγείας  προηγήθηκε η παρέμβαση της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου που ζητούσε από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα αλλά και το Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να απαντήσουν στα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης και χαρακτήρισε προσβολή προς την Κύπρο τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης νωρίτερα είχε υπερασπιστεί το πλαφόν στα 47 ευρώ που κοστίζει πλέον ένα PCR, και υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, οτι είναι ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι στην Κύπρο τα PCR στοιχίζουν περίπου 20 ευρώ.

Απαντώντας στον δημοσιογράφο που υπογράμμισε πως η πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε:

«Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20 ευρώ -50 ευρώ. Μία τιμή υπάρχει στα 20 ευρώ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

https://www.youtube.com/watch?v=OzS58Nzpjds&t=3s

Μετά την αντίδραση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter επανήλθε λέγοντας πως «τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024