Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεοφάνια - Με ποια μέτρα θα τα γιορτάσουμε

Θεοφάνια – Με ποια μέτρα θα τα γιορτάσουμε

Αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, υποχρεωτική χρήση μάσκας , απαγόρευση αγιασμών σε σπίτια και καταστήματα και παραλάβη του αγιασμού από τις εκκλησίας σε ατομικά μπουκαλάκια, είναι κάποια από τα μέτρα που επιβάλλονται λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Με την αυστηρή τήρηση των μέτρων λόγω της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» και στην χώρα  θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των Θεοφανίων, σε πολλές περιοχές της χώρας, ο καθαγιασμός των υδάτων.

Αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, υποχρεωτική χρήση μάσκας , απαγόρευση αγιασμών σε σπίτια και καταστήματα και παραλάβη του αγιασμού από τις εκκλησίας σε ατομικά μπουκαλάκια, είναι κάποια από τα μέτρα που επιβάλλονται λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, με ισχύ έως και τις 16 Ιανουαρίου, αναφέρεται ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Συνεπώς, όπου ο καθαγιασμός γίνει σε εξωτερικούς χώρους το σκηνικό θα είναι μάσκες και αποστάσεις για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς σχετικά να απαντήσει  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου είπε την Τρίτη (4/1): «Σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας). Και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων αυτών. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα προχωρήσουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση και Σύνοδος με εγκύκλιος της επισημαίνει ότι η εορτή των Θεοφανίων θα διεξαχθεί με τα εξής μέτρα:

 Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

Αντ΄ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανίων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Ανακοινώσεις από Μητρόπολεις

Ήδη αρκετές Μητροπόλεις βγάζουν ανακοινώσεις σχετικά με την πρόθεση τους να μην πραγματοποιήσουν την τελετή σε εξωτερικό χώρο από φόβο για τη δημιουργία συνωστισμού.

Στην Κόρινθο χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα Άγια Θεοφάνεια με τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο, εκπροσώπους όλων των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών, αρμοδίων Φορέων της πόλεως Κορίνθου, καθώς και με τους Βοηθό Επίσκοπο άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τους Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και π. Αρκάδιο Ραζνύ, του Ιερείς του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου και του Ι. Ναού Αγίου Νικολάους, πραγματοποιήθηκε στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο υπό τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Κατά την διάρκεια της συσκέψεως συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί ασφαλέστερα και αρτιότερα ο Εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων με την λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος και όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες, πέραν των τεχνικών ζητημάτων, που αναλύθηκαν, επεσήμαναν την αναγκαιότητα να τηρηθούν άπαντα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον ιό Covid-19.Αμέσως μετά την σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αυτοψία απ’ όλους τους ανωτέρω στο λιμάνι της Κορίνθου.

Από την πλευρά της, η Μητρόπολη Ξάνθης αναφέρει ότι ο Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων δεν θα πραγματοποιηθεί καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

Σε ανακοίνωση της επισήμανε ότι ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

– Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

Αντ΄ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Mαταιώνεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων στον ποταμό Σακουλέβα

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των Ιερών ναών, στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, εκτός από τις δημόσιες τελετές αγιασμού των υδάτων που γίνονταν στο ποταμό Σακουλέβα, σε λίμνες και λιμνοδεξαμενές χωριών και κωμοπόλεων, ματαιώνονται και οι αγιασμοί που πραγματοποιούσαν οι ιερείς στις κατοικίες των πιστών.
Οι ακολουθίες του αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθούν μόνο εντός των ναών της Μητρόπολης.

Ακυρώνονται τελετές σε Δήμους της Ηπείρου

Ωστόσο, στις κατά τόπους επαρχίες την τελική απόφαση για την διεξαγωγή της τελετής την έχουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς. Για παράδειγμα στην Ήπειρο  ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους να μην πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες τελετές καθαγιασμού των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, προκειμένου να αποτραπεί η συγκέντρωση κόσμου και να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού που βρίσκεται σε έξαρση.

Συγκεκριμένα στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του εορτασμού, που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από την Δημοτική αρχή. Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας, χθες ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δε θα πραγματοποιηθούν, ενώ την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί φέτος τα Θεοφάνεια η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προς αποφυγή κάθε συνωστισμού και με σκοπό

Με μάσκες και αποστάσεις ο εορτασμός στο Ηράκλειο

Σε ανακοίνωση της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης αναφέρει ότι κατά την εορτή των Θεοφανίων, θα τελεσθεί ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη λιτανεία προς τον Λιμένα Ηρακλείου, όπου περί ώρα 11 π.μ., θα τελεσθεί κατά το έθος, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας (αποστάσεις, μάσκες προστασίας κλπ) για τη δημόσια υγεία από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Το πρόστιμο για τη μη τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες

Στην ΚΥΑ αναφέρεται πως για τη μη τήρηση ειδικών κανόνων λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024