Για τη σημασία του εμβολιασμού και, κυρίως, της αναμνηστικής δόσης, μίλησε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την επιδημιολογική πορεία της χώρας, επισημαίνοντας ότι η τρίτη δόση - βάσει διεθνών μελετών - προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο

Το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης Όμικρον να εκφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Παρά τις διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη, έναντι των άλλων παραλλαγών, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε: «Η αποτελεσματικότητα ως προς την Όμικρον με δύο δόσεις είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση της τρίτης δόσης παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή ακόμη η διάρκεια. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητα κυμαίνονται ανά μελέτη, από 33% έως 55% και 80%.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε, επίσης, ότι η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

«Η αυξημένη μεταδοτικότητα και ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα».

«Απολύτως ασφαλή τα εμβόλια στα παιδιά»

«Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή», υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και είναι οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα», εξήγησε, «παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση».

Ανέφερε, επίσης, ότι σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ σε 243 εφήβους 12-17 ετών, που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κοροναϊού αγγίζει το 92%».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης σε εφήβους 12-17 ετών, η καθηγήτρια απάντησε πως «δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για υγιείς εφήβους».

«Εμβολιαστείτε και κατά της γρίπης»

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, τέλος, στη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την εμφάνιση «συλλοιμώξεων, με την εμφάνιση Δέλτα και Όμικρον, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους».

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό και κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε».

«Το 2022, κάθε χώρα θα πρέπει να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να εξασφαλίσει τη διαρκή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες, με παράλληλη επιδημιολογική επιτήρηση και ενημέρωση. Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι η παραλλαγή Όμικρον ίσως μπορέσει να συμβάλλει σε αυτό το στόχο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr