Ανατιμήσεις – Ποιες επιδοτήσεις ρεύματος θα δοθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022
Τι αποφασίστηκε Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Μαξίμου για τις ανατιμήσεις. Νέα κριτήρια για τους οικιακούς καταναλωτές. Ενισχύσεις και σε όλες τις επιχειρήσεις.
Κλείδωσε το πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και όλων των επιχειρήσεων για το 2022 απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη αποφασίστηκε το νέο σύστημα ενίσχυσης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμμαχοι ως προς το εύρος της στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα αμερικανικά φορτία LNG που φτάνουν στην Ε.Ε. με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών φυσικού αερίου TTF ακόμη και στα 65 ευρώ/MWh καθώς δημιουργούνται συνθήκες επαρκούς προσφοράς, η βελτίωση του καιρού που οδηγεί σε χαμηλότερη ζήτηση ενέργειας και η μεγαλύτερη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών, ΑΠΕ και πυρηνικών (στην Ευρώπη) με συνέπεια τη ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γαλλία η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για αύριο 1η Ιανουαρίου του 2022 υποχωρεί πάνω από 27% και διαμορφώνεται στα 87,08 ευρώ/MWh, στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία κινούνται από τα 83 έως τα 84 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 82,58 ευρώ/MWh και στην Ελλάδα μετά από πολυήμερη μείωση των τιμών για αύριο ανεβαίνει στα 143,94 ευρώ/MWh.
Πάντως στην κυβέρνηση δεν επικρατεί εφησυχασμός. Για αυτό και σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό η προαναφερόμενη σύσκεψη.
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγές θέλουν για τα νοικοκυριά να δίνονται ενισχύσεις αλλά με κριτήριο τη χρήση της κατοικίας. Αν θα είναι κύρια οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν ενισχύσεις. Δεν είναι σίγουρο, αν τελικά, θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια.
Ως προς τις επιχειρήσεις, οι πληροφορίες θέλουν να επιχορηγούνται σε πρώτη φάση όλες ανεξαιρέτως από την κατηγορία ηλεκτροδότησης (χαμηλή, μέση και υψηλή τάση). Πιθανότατα οι ενισχύσεις θα είναι ως ποσοστό της κατανάλωσης με κάποια κλιμάκωση.
Το ύψος των επιχορηγήσεων θα εξετάζεται κάθε μήνα και θα διαμορφώνεται ανάλογα με το εύρος της αναπροσαρμογής της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος.
Τα μέτρα βρίσκονται, κατά τις πληροφορίες, στην DG COMP όπου αναμένεται να εξεταστούν και να δοθεί πολύ σύντομα έγκριση.
Πηγή: ot.gr
- Το στοίχημα του καλοκαιριού για τις εκπτώσεις και ο στόχος των 7 δισ. ευρώ
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442