ΚΙΝΑΛ – Πρωτοφανές φιάσκο με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ
«Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και την πρωτοφανή κρίση τιμών λόγω φυσικού αερίου από το Σεπτέμβρη, φάνηκε η πλήρης απουσία σχεδίου από την Κυβέρνηση. Με διακηρύξεις μόνο δεν προχωρούν οι αναγκαίες αλλαγές» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ την παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων που επρόκειτο να κλείσουν
Για πρωτοφανές φιάσκο με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την παράταση ως το 2025 της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων ήταν να κλείσουν.
«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Είχαμε τονίσει πως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Δίκαιης και όχι βίαιης μετάβασης» επισημαίνουν στο ΚΙΝΑΛ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ενέκρινε κατά παρέκκλιση τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ήταν προγραμματισμένα να κλείσουν έως το 2025. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
»Είχαμε τονίσει πως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάμε σε πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ένα σχέδιο δίκαιης και όχι βίαιης μετάβασης. Άλλωστε, είχαμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και τρία χρόνια το «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον».
»Και όλο αυτό το διάστημα τονίζαμε πως ουσιαστική απανθρακοποίηση μπορεί να είναι εφικτή μόνο αν προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ισχυρά δίκτυα και συστήματα αποθήκευσης.
»Διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην επάρκεια ισχύος. Και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στους ενεργειακούς μας Δήμους.
Διαβάστε επίσης: Μονάδες λιγνίτη – Παράταση λειτουργίας από τη ΔΕΗ
Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή – Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων
»Τελικά, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και την πρωτοφανή κρίση τιμών λόγω φυσικού αερίου από το Σεπτέμβρη, φάνηκε η πλήρης απουσία σχεδίου από την Κυβέρνηση. Με διακηρύξεις μόνο δεν προχωρούν οι αναγκαίες αλλαγές.
»Πηγαίνουμε ολοταχώς λοιπόν και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Από Success Story σε ενεργειακό Βατερλό. Ενδεικτικό δε της κατάστασης, είναι ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η επίσημη ενημέρωση έχει προέλθει από μία απόφαση στη “Διαύγεια” και μία ανακοίνωση της ΔΕΗ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».
Το Υπ. Ενέργειας ενέκρινε κατά παρέκκλιση, λειτουργία λιγνιτικών μονάδων που ήταν να κλείσουν έως το 2025. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Είχαμε τονίσει πως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Δίκαιης & όχι βίαιης μετάβασης.
🔗https://t.co/ORQdTcikab pic.twitter.com/POogzxn8Ro— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) December 29, 2021
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
- Από τον Μασκ μέχρι τον Κίμελ: Οι πιο εκρηκτικές διαμάχες του Τραμπ το 2025
- Μετά τη Λίβερπουλ την…πάτησε και η Μάντσεστερ Σίτι (0-0) – Χωρίς γκολ και η Τότεναμ (0-0)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]
- «Καθοδόν για τη Μακάμπι ο Ταϊρίκ Τζόουνς», αναφέρουν στο Ισράηλ
- Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη βουτιά από την πανδημία και το σενάριο των 50 δολ.
- Χάρτης της IQAir δείχνει κάκιστη ποιότητα αέρα στην Αθήνα – Τα τζάκια… πήραν φωτιά
- Η UEFA συμπεριέλαβε το γκολ του Ζέλσον με την Αϊντχόφεν στα κορυφαία του Champions League για το 2025! (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)











![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-128x85.jpg)

























![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442