
To πρώτο φεριμπότ υδρογόνου σαλπάρει για το μέλλον
Το υδρογόνο θα μπορούσε έτσι να περιορίσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας, η οποία αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 3% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν καθημερινά στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιβιβαστούν σε ένα από τα πλέον σύγχρονα πλοία του κόσμου –ένα φεριμπότ που κινείται με υδρογόνο αντί με ντίζελ.
Ο ηλεκτρικός κινητήρας του καταμαράν των 75 θέσεων τροφοδοτείται από κυψέλες υδρογόνου, διατάξεις στις οποίες το υδρογόνο αντιδρά ελεγχόμενα με οξυγόνο και δημιουργεί ηλεκτρική τάση.
«Όταν χρησιμοποιείς υδρογόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μόνο παραπροϊόν είναι κυριολεκτικά ζεστό νερό. Έχει επομένως μηδενικές εκπομπές και είναι απολύτως καθαρό» δήλωσε στο δίκτυο CBS ο Ρον Ουίλι, πρόεδρος της αμερικανικής All American Marine που ναυπήγησε το φεριμπότ.

Το μηχανοστάσιο του φεριμπότ «Sea Change» δεν θυμίζει συνηθισμένο πλοίο (CBS)
Στην πραγματικότητα, τα οχήματα υδρογόνου έχουν μηδενικές εκπομπές μόνο αν το υδρογόνο που χρησιμοποιούν παράγεται χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής υδρογόνου προέρχεται από χημική μετατροπή του φυσικού αερίου, μια διαδικασία που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.
Διαβάστε επίσης:
- Επένδυση 8 δισ. για εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα
- H Siemens λανσάρει τα πρώτα τρένα υδρογόνου
Στο μέλλον, όμως, το υδρογόνο θα μπορούσε να παράγεται με καθαρές τεχνολογίες, όπως η ηλεκτρόλυση του νερού με ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το λεγόμενο «πράσινο υδρογόνο» θα ήταν ιδανική λύση για τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, στις οποίες ηλεκτροκίνηση δεν είναι βιώσιμη επιλογή.
Το υδρογόνο θα μπορούσε έτσι να περιορίσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας, η οποία αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 3% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα – ποσοστό που υπερβαίνει το μερίδιο των αεροπορικών μεταφορών.
Ένα μεγαλύτερο φεριμπότ υδρογόνου ναυπηγείται σήμερα στην Ευρώπη και η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί στα πλοία εμπορευματοκιβωτίων.
- Επίθεση με μαχαίρι στο Μιλάνο – «Το απόλαυσα – Θα το ξανακάνω» είπε ο δράστης
- «Πονοκέφαλος» οι μεγάλες καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια – Ευρεία σύσκεψη χωρίς να βρεθεί άμεση λύση
- Το χρυσό γκολ του Μερίνο που έστειλε την Ισπανία στα προημιτελικά του Μουντιάλ (vid)
- Χανιά: Αυτός είναι ο 33χρονος ανθυποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο
- Πορτογαλία – Ισπανία 0-1: Ο Μερίνο «μίλησε» στο 91′ κι έστειλε τους «φούριας ρόχας» στα προημιτελικά
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]






