«Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συνοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα έχουν ηπιότερη νόσηση από την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συνοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια» εξήγησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Επιπλέον, εξήγησε πως είναι σημαντικό να φανεί αν η Όμικρον μας προφυλάσσει από την νόσηση με την μετάλλαξη Δέλτα, καθώς όπως είπε δούμε μια αποκλιμάκωση όπως στην Νότιο Αφρική. Για τον αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με Όμικρον, διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ο καθηγητής, ότι θα παίξει το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού το οποίο θα βγει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνθηκε.

Θα φέρει η Όμικρον την ανοσία της αγέλης;

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, απάντησε ότι αυτό θα είναι σενάριο, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν κράτη σε Ασία-Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη.

Ανέφερε δε ότι η νόσος φαίνεται να είναι πιο ήπια σε νεαρότερες ηλικίες και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άτομα ανεμβολίαστα, μεγάλης ηλικίας με συννοσυρότητες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο.

«Το βλέπουμε καθημερινά καθώς το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι», σημείωσε.

Τέλος, για την αξιοπιστία των self test αλλά και των rapid test, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν μας εξασφαλίζουν 100%, με αφορμή και τις δηλώσεις Φάουτσι, για αυτό και όπως είπε συνιστά μεγαλύτερη προσοχή εν όψει των εορτών.

«Αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους» κατέληξε.

Δείτε όσα είπε

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr