Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Χαμός με τη λίρα – 26 άτομα σε δίκη για χειραγώγηση του νομίσματος – Φταίνε οι αναρτήσεις τους στο Twitter

Τουρκία: Χαμός με τη λίρα – 26 άτομα σε δίκη για χειραγώγηση του νομίσματος – Φταίνε οι αναρτήσεις τους στο Twitter

Από το κακό στο χειρότερο πάει καθημερινά η τουρκική λίρα. Ακόμη και ένα δείχνει να ανεβαίνει κάποιες στιγμές έναντι του δολαρίου, το τέλος της μέρας τη βρίσκει ξανά στα τάρταρα.

Μήνυση κατά τουλάχιστον 26 ατόμων μεταξύ των οποίων είναι πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, δημοσιογράφοι και ένας οικονομολόγος, κατέθεσε η τραπεζική αρχή της Τουρκίας, για φερόμενες προσπάθειες χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της χώρας.

Μάλιστα όπως μεταδίδουν οι Financial Times η Τραπεζική Ρυθμιστική και Εποπτική Υπηρεσία με ανάρτηση της στο Twitter τη Δευτέρα ανέφερε, ότι επιδιώκει τη νομική δίωξη 26 ατόμων και λογαριασμών Twitter για «αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσων ενημέρωσης», εν μέσω της νομισματικής κρίσης που έχει μειώσει την αξία της λίρας κατά 35% φέτος.

Σύμφωνα λοιπόν με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για την κατρακύλα του -35% της λίρας δεν φταίει η σάπια οικονομία της χώρας που στηρίζεται σε γυάλινα πόδια, αλλά οι αναρτήσεις κάποιων τραπεζιτών και δημοσιογράφων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Durmus Yilmaz, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από το 2006 μέχρι το 2011 και νυν βουλευτής της αντιπολίτευσης. Άλλος κατηγορούμενος είναι ο Rusdu Saracoglu, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας και αυτός.

Που βασίστηκε

Η ρυθμιστική αρχή για να προβεί στις μηνύσεις βασίστηκε σε ένα άρθρο του τραπεζικού νόμου που απαγορεύει τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να δυσφημήσουν ή να βλάψουν τη φήμη μιας τράπεζας.

Πάντως με μια ανάγνωση πίσω από τις γραμμές αντιλαμβάνεται κάποιος (και σε αυτό συμφωνούν και οι Τούρκοι αναλυτές) πως η μήνυση είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να απειλήσει εμμέσως όποιον οικονομολόγο – κυρίως- εστιάζει στα λάθη της πολιτικής του Ερντογάν.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024