Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική η τρίτη δόση εμβολίου για προστασία από την Όμικρον

Σημαντική η τρίτη δόση εμβολίου για προστασία από την Όμικρον

Μικρότερες οι πιθανότητες βαριάς νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον βλέπει ο Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας – Καθοριστική η τρίτη δόση αν και μειώνεται η προστασία 2,5 μήνες μετά

Λιγότερες πιθανότητες για νοσηλεία ή ΜΕΘ σε ποσοστό 50-70% και 31-45%, αντίστοιχα, έχουν οι ασθενείς που προσβάλλονται από την παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα από ανάλυση του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι οριστικά, καθώς λίγα περιστατικά προσβεβλημένα από τη νέα παραλλαγή χρειάζονται νοσηλεία, είναι αδύνατον να καταμετρηθούν όλες οι προηγούμενες μολύνσεις από τον ιό, ενώ ταυτόχρονα η Όμικρον έχει περιορισμένη μετάδοση στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Προσθέτουν επίσης, ότι παρά το μικρό ποσοστό ανάγκης για νοσηλεία με την παραλλαγή Όμικρον, ο πραγματικός αριθμός των ασθενών που μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί να είναι τεράστιος, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής.

Σχετικές δηλώσεις έκανε η διευθύνουσα σύμβουλος του Oργανισμού, Τζένι Χάρις, παροτρύνοντας τον πληθυσμό να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάδοση της λοίμωξης.

Στις 20 Δεκεμβρίου, 132 άτομα με επιβεβαιωμένη Όμικρον είχαν χρειαστεί νοσηλεία, με τουλάχιστον το 40% των εισαγωγών να γίνονται στο Λονδίνο. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 17 είχαν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου, οι 74 δύο δόσεις, 8 είχαν λάβει μία μόνο δόση και οι 27 δεν είχαν εμβολιαστεί. Μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση της Όμικρον, σημειώθηκαν 14 θάνατοι, ηλικίας από 52 έως 96 ετών.

Η ανάλυση, διαπίστωσε επίσης τη μεγαλύτερη δυνατότητα της Όμικρον να μολύνει και πάλι άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει από άλλη παραλλαγή του κοροναϊού, καθώς το 9,5% των ατόμων που είχαν μολυνθεί από Όμικρον είχε ήδη ιστορικό λοίμωξης COVID παλαιότερα. Όμως οι ειδικοί του οργανισμού επισημαίνουν πως το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι υποεκτιμημένο, επειδή υπάρχει πάντα η περίπτωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης η οποία δεν έχει καταγραφεί.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η έκθεση παρατήρησε ότι είναι μειωμένη έναντι της συμπτωματικής νόσησης με Όμικρον. Σημειώνει πως παρότι οι δύο δόσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές απέναντι στην Όμικρον έναντι της Δέλτα, η αναμνηστική, τρίτη δόση,  βελτιώνει την προστασία. Όμως αυτή η πρόσθετη προστασία χάνεται γρήγορα, μειούμενη κατά 15-25% μετά το πέρασμα 10 εβδομάδων από την πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης.

Έτσι, οι ειδικοί θεωρούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όμως εκτιμούν πως οι μειωμένες πιθανότητες νοσηλείας το πιο πιθανό είναι να διατηρηθούν, ιδίως μετά την αναμνηστική δόση.

Τα ευρήματα του Οργανισμού συμφωνούν με τρεις πρόσφατες μελέτες ερευνητών στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Νότια Αφρική, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από την Δέλτα.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024