Προς εφαρμογή απόφασης που έλαβε την Τρίτη το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, η κυβέρνηση της χώρας θα συντάξει νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι τα άτομα με αναπηρίες και προϋπάρχοντα νοσήματα θα αντιμετωπίζονται ισότιμα στη διαλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το γερμανικό σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των αναπήρων, παραβιάστηκε από την έλλειψη προβλέψεων που διασφαλίσουν την ισότιμη μεταχείριση όταν τα νοσοκομεία αναγκάζονται να επιλέξουν ποιους θα περιθάλψουν.

Το δικαστήριο κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει «χωρίς καθυστέρηση» στον καθορισμό δεσμευτικών κριτηρίων στη διαλογή ασθενών.

Εννέα άτομα με αναπηρίες και προϋπάρχοντα προβλήματα είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εν μέσω της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας από την πανδημία κοροναϊού.

Οι καταγγέλλοντες διατύπωναν την ανησυχία ότι θα βρίσκονται πάντα τελευταίοι στη λίστα της διαλογής λόγω της στατιστικά χαμηλότερης πιθανότητας επιβίωσης. Η πιθανότητα επιβίωσης, αναφέρει το Reuters, είναι το κύριο κριτήριο διαλογής στις κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθούν οι γερμανοί γιατροί.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουερμπαχ χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση: «Τα άτομα με αναπηρία χρίζουν της προστασίας του κράτους περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Ειδικά στη διαλογή ασθενών» έγραψε στο Twitter.

Ο διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου προστασίας ασθενών, Όιγκεν Μπρις, δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση του δικαστηρίου έπρεπε να είχε ληφθεί από καιρό.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr