«Ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Παπούλιας ήταν ο εμπνευστής της αποκατάστασης των σχέσεων με την Αλβανία και του ανοίγματος των πρώτων συνοριακών σημείων διέλευσης το 1985».

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, τα οποία πλέκουν το εγκώμιο στον έλληνα πολιτικό για τη συμβολή του στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αγαπημένη φυσιογνωμία

Με μακρά πολιτική καριέρα, ο Παπούλιας έχει υπηρετήσει σε αρκετές σημαντικές θέσεις. Εξελέγη βουλευτής από το 1977 έως το 2004.

Τα έτη 1985-1989 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών. Είναι γνωστός ως ο εξέχων έλληνας πολιτικός που έσπασε τον πάγο της απομόνωσης μεταξύ της κομμουνιστικής Αλβανίας και της Ελλάδας.

Το 2005 εξελέγη πρόεδρος της Ελλάδας, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 2015.

Ο Παπούλιας ήταν αγαπημένη φυσιογνωμία για τους Ελληνες, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δύο κάλπες για την εκλογή του στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας με πάνω από το 95% των ψήφων της Βουλής των Ελλήνων.

Το 2007, το συμβούλιο του δήμου Αργυροκάστρου του απένειμε τον υψηλό τίτλο «Επίτιμος Δημότης» για την προσφορά του στις φιλικές σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας.

Αποκατάσταση των σχέσεων

Εκτός από προσωπική σχέση με τον αλβανικό λαό, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος έπινε γάλα από αλβανίδα μητέρα τα έτη 1923 -1924, ο Κάρολος Παπούλιας είναι η προσωπικότητα και ο πολιτικός που συνέβαλε πρώτος για να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ των δύο χωρών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Παπούλιας ήταν ο εμπνευστής της αποκατάστασης των σχέσεων με την Αλβανία και του ανοίγματος των πρώτων συνοριακών σημείων διέλευσης το 1985.

Γεννημένος πολύ κοντά στα αλβανοελληνικά σύνορα, στη Βόστινα, ο Παπούλιας γνώριζε και προώθησε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον την υπέροχη κληρονομιά των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή: gazetadita.al, top-channel.tv

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr