Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντέσμοντ Τούτου - Πέθανε ο Νομπελίστας - Εμβληματική μορφή στον αγώνα κατά του Άπαρτχαϊντ

Ντέσμοντ Τούτου – Πέθανε ο Νομπελίστας – Εμβληματική μορφή στον αγώνα κατά του Άπαρτχαϊντ

Στην ανακοίνωσή του για τον θάνατο αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, σημείωσε ότι η απώλεια του Ντέσμοντ Τούτου «είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιστορίας μιας γενιάς εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών που εξασφάλισαν την ελευθερία της χώρας για τους συμπατριώτες τους»

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο Ντέσμοντ Τούτου, ο αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής που υπήρξε ένας από τους ηγέτες του αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ.

Το 1984, μάλιστα, του είχε απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη.

Στην ανακοίνωσή του για τον θάνατο αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, σημείωσε ότι η απώλεια του Ντέσμοντ Τούτου «είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιστορίας μιας γενιάς εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών που εξασφάλισαν την ελευθερία της χώρας για τους συμπατριώτες τους».

Οι αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Ντέσμοντ Τούτου υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νοτίου Αφρικής και ως το τέλος της ζωής του συνέχιζε να ταξιδεύει για να προασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα όλων των ανθρώπων, τόσο στη Νότια Αφρική, όσο και διεθνώς.

Γεννήθηκε το 1931 στο Κλέρκσντορπ, Τρανσβαάλ, Νότια Αφρική, έγινε ο πρώτος μαύρος Αγγλικανικός Αρχιεπίσκοπος τόσο του Κέιπ Τάουν όσο και του Γιοχάνεσμπουργκ.

Έγινε γνωστός ως η φωνή των άφωνων Μαύρων της Νότιας Αφρικής και είχε υποστηρίξει το οικονομικό μποϋκοτάζ ενάντια στη χώρα του ως μέσο πίεσης, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε συνεχώς τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφόρων φατριών που σχετίζονταν με το απαρτχάιντ.

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος του έθνους, διόρισε τον Τουτού πρόεδρο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Εκτός από το βραβείο Νόμπελ, ο Τουτού έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, όπως το Βραβείο Pacem in Terris, το βραβείο Διακεκριμένης Ανθρωπιστικής Υπηρεσίας του Επισκόπου Τζον T. Γουόκερ, το Βραβείο Ηγεσίας Λίνκολν και το Βραβείο Γκάντι για την Ειρήνη.

Sports in

Παρέμεινε στο Νο. 9 η Σάκκαρη, αύξησε τη διαφορά η Σφιόντεκ

Η Σάκκαρη παρέμεινε στο Νο.9 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA - Η Σφιόντεκ άνοιξε τη διαφορά από τη δεύτερη Σαμπαλένκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024