Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάρολος Παπούλιας - Από το Μολυβοσκέπαστο… Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Το ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο

Κάρολος Παπούλιας – Από το Μολυβοσκέπαστο… Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Το ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 2005 – 2015

«Κύριε πρόεδρε, έχω την εξαιρετική τιμή να σας αναγγείλω επισήμως ότι η βουλή των Ελλήνων σας εξέλεξε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία 279 ψήφων, Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου του 2004, ανακοίνωνε στον Κάρολο Παπούλια την εκλογή του, με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της μεταπολίτευσης, στο υπέρτατο αξίωμα της χώρας.

Μια προσωπικότητα η οποία ξεκίνησε την πορεία του από το Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, όπου γεννήθηκε, για να φτάσει να γίνει ο πρώτος πολίτης της χώρας.

Ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ.

Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών» και έτσι «έσπασε» το ρεκόρ ψήφων του προκατόχου του, κ. Στεφανόπουλου.

Το ρεκόρ αυτό  παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.

Η πρώτη δήλωσή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής δικαιώνει τη συνταγματική επιδίωξη για συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συναίνεση είναι κατάκτηση για τον πολιτικό μας πολιτισμό και αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας.

» Η επικοινωνία μου με τους Έλληνες πολίτες με έχει διδάξει ότι αποτελούν συλλογικό ζητούμενο η πολιτική ωριμότητα και εντιμότητα, το μέτρο και η ευαισθησία στη δημόσια ζωή, ώστε να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία λιγότερο εγωιστική και περισσότερο δίκαιη.

» Με σεβασμό στις απόψεις όλων των κομμάτων και των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού, ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη τιμή, την οποία αποδέχομαι με αίσθημα ευθύνης» δήλωνε ο ίδιος στα πρώτα του λόγια ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επανεκλογή με 266 ψήφους

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων.

Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών».

Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ορκίστηκε για δεύτερη φορά στις 12 Μαρτίου 2010.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024