Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανεπιστήμια - χρονιά σύγκρουσης ή ανανέωσης το 2022

Πανεπιστήμια – χρονιά σύγκρουσης ή ανανέωσης το 2022

Το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους αναμένεται ήρεμο για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς κανείς δεν περιμένει να δει θεαματικές αλλαγές την περίοδο εκείνη - Οι αλλαγές μετατίθενται για την άνοιξη, που αναμένεται «θερμή», αφού τότε υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο και προς δημοσίευση το νέο νομοσχέδιο και θα δοθεί παράταση στη θητειών των πρυτανικών Αρχών 10 πανεπιστημίων

Χρονιά ανανέωσης ή έντασης το 2022 για τα πανεπιστήμια της χώρας; Νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία τους, πανεπιστημιακή αστυνομία και χωροταξική αναδιάρθρωση, όλα μέσα σε λίγους μήνες…

Πάντως, το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους αναμένεται ήρεμο για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς κανείς δεν περιμένει να δει θεαματικές αλλαγές την περίοδο εκείνη, με πρόεδρο της Συνόδου Πρυτάνεων τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του νέου think tank που συγκρότησαν πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Ετσι, οι αλλαγές μετατίθενται για την άνοιξη, που αναμένεται «θερμή», αφού τότε υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο και προς δημοσίευση το νέο νομοσχέδιο και θα δοθεί παράταση στη θητειών των πρυτανικών Αρχών 10 πανεπιστημίων που επρόκειτο να προχωρήσουν σε εκλογές και αλλαγές διοίκησης. Κι αυτό γιατί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει να κάνει νέες αλλαγές στον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει τον ίδιο τον θεσμό της εκλογικής διαδικασίας. Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από ενάμιση χρόνο τροποποιήθηκε ξανά ο τρόπος αλλαγής των πρυτανικών Αρχών.

Στο πρόσφατο παρελθόν εκλέγονταν από ενιαίο ψηφοδέλτιο οι αντιπρυτάνεις και χωριστό ο πρύτανης. Πλέον, τους παρέχεται η δυνατότητα να κατεβαίνουν με κοινό ψηφοδέλτιο και σχήματα που διεκδικούν τη διοίκηση κάθε ιδρύματος. Το πραγματικό ερώτημα, βέβαια, είναι αν θα… υπάρχουν αντιπρυτάνεις στην επόμενη εκλογική διαδικασία καθώς κι αυτό είναι ένα θέμα που τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Την ίδια περίοδο, ίσως και λίγο νωρίτερα, αναμένεται να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ), η οποία και αναμένεται να τοποθετηθεί αρχικά σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Πατρών).

Πρόκειται για απόφαση που αναμένεται να «ξεμπλοκάρει» μετά την πρόσληψη των πρώτων 400 αστυνομικών των περίφημων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Ειδικότερα, 25-30 αστυνομικοί θα αναλάβουν ανά βάρδια (δύο ή τρεις την ημέρα) τη φύλαξη των πέντε πανεπιστημίων που αξιολογήθηκαν ως πιθανοί στόχοι αντιεξουσιαστών ή πεδία άλλων έκνομων ενεργειών. Οι ίδιοι, βέβαια, πιθανότατα δεν θα βρίσκονται εντός των πανεπιστημίων – σε ειδικά φυλάκια ή ακόμα και τμήματα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί – αλλά θα περιπολούν έξω από τα κτίριά τους και θα τα φυλάσσουν έτοιμοι να παρέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων ή καταγγελιών.

Χωροταξική αναδιάρθρωση

Παράλληλα με τα παραπάνω, τα ΑΕΙ έρχονται προ των ευθυνών τους και στο θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσής τους, καθώς θα πρέπει να παραδώσουν τους πρώτους μήνες του έτους τις προτάσεις τους για κλείσιμο ή για συγχωνεύσεις των «αδύναμων» τμημάτων τους.

Είναι, εξάλλου, προφανές ότι το νέο – ακόμη απαιτητικότερο – εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2022 δεν θα πρέπει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του στους νέους, αλλά οφείλει να θέσει και τις διοικήσεις των ίδιων των ΑΕΙ προ των στρεβλώσεων και των προβλημάτων τους.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024