Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή πρότεινε να διεξαχθούν στις 24 Ιανουαρίου 2022. Το Κοινοβούλιο θα εξετάσει τη Δευτέρα την πρόταση αυτή.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία ζήτησαν να αποφασιστεί γρήγορα ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη μετά την αναβολή τους, καθώς είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, 24 Δεκεμβρίου.

«Kαλούμε τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης να σεβαστούν τις προσδοκίες του λιβυκού λαού για ταχείες εκλογές ορίζοντας γρήγορα μια οριστική ημερομηνία για την ψηφοφορία και δημοσιεύοντας χωρίς καθυστέρηση τον οριστικό κατάλογο των υποψηφίων για την προεδρία», δήλωσαν οι πέντε χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι είναι «σημαντικό να διατηρηθεί η ώθηση» προκειμένου να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση και να «ενισχυθεί η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ενότητα της Λιβύης».

«Χωρίς προσφυγή στη βία»

Επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να διευθετηθούν οι «διαφορές σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα» «χωρίς προσφυγή στη βία», δηλώνοντας «έτοιμες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα ή υπονομεύουν την πολιτική και εκλογική διαδικασία με τη βία ή την υποκίνηση σε βία».

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή πρότεινε να αναβληθεί για ένα μήνα, έως τις 24 Ιανουαρίου 2022, αυτή η κρίσιμη προθεσμία στη διαδικασία μετάβασης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από το χάος που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Το Κοινοβούλιο θα εξετάσει τη Δευτέρα την πρόταση αυτή. Τίποτα δεν εγγυάται ωστόσο ότι τις πιθανές αποφάσεις του Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, θα ακολουθήσουν οι αρχές της Τρίπολης καθώς μια επίμονη αντιπαλότητα υπάρχει μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr