Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Δήμοι αγωνιούν ότι το 2022 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά

Οι Δήμοι αγωνιούν ότι το 2022 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου επισήμανε τη μεγάλη αγωνία των δήμων για την οικονομική κατάσταση τους το 2022. Εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα θα απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, αφού το 2021 κατέβαλλαν για το σκοπό αυτό περίπου 300 εκ. ευρώ και τη νέα χρονιά θα κληθούν να επιβαρυνθούν λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας, με επιπλέον 120 εκ. ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί το κόστος από την επιβολή του τέλους ταφής από 1/1/2022, η χρονιά ξεκινά για τους δήμους με άνοιγμα περίπου 370 εκ. ευρώ.

Τρία κρίσιμα για την Αυτοδιοίκηση ζητήματα, που αφορούν στην επιβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων από το 2022, στην αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, καθώς και στο οικονομικό άνοιγμα από τη διαχείριση του covid, τέθηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής συνάντησης, στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Τα θέματα θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα κοινής Επιτροπής που θα συσταθεί άμεσα και στην οποία θα συμμετέχουν ΚΕΔΕ, υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η αναμόρφωση των ΚΑΠ, η οριστική λύση για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και η εξεύρεση βιώσιμου τρόπου είσπραξης των οφειλών προς τους δήμους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου επισήμανε τη μεγάλη αγωνία των δήμων για την οικονομική κατάσταση τους το 2022. Εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα θα απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, αφού το 2021 κατέβαλλαν για το σκοπό αυτό περίπου 300 εκ. ευρώ και τη νέα χρονιά θα κληθούν να επιβαρυνθούν λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας, με επιπλέον 120 εκ. ευρώ.

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί το κόστος από την επιβολή του τέλους ταφής από 1/1/2022, που θα φτάσει τα 80 εκ. ευρώ, καθώς και το χρηματοδοτικό κενό από τη διαχείριση της πανδημίας που αγγίζει τα 170 εκ. ευρώ, η χρονιά ξεκινά για τους δήμους με άνοιγμα περίπου 370 εκ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναβάλλει την επιβολή του τέλους ταφής και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καλυφθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι υπαρκτό το σενάριο να προχωρήσουν οι δήμοι σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ. Παραμένει το πρόβλημα με την υποστήριξη των ΥΔΟΜ και την έλλειψη προσωπικού, κυρίως στους μικρούς δήμους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να υποστηριχθούν με προσλήψεις μηχανικών οι ΥΔΟΜ, ενώ τόνισε πως παρά τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα, παραμένει το πρόβλημα της στελέχωσης με προσωπικό των μικρών κυρίως δήμων. Ενώ τέθηκε και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί, μέσα από τη συνεργασία ΚΕΔΕ, υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το πρόβλημα με τους ναυαγοσώστες, σε μόνιμη βάση, προκειμένου να μην προκύψουν και το 2022 τα ίδια προβλήματα με την τρέχουσα χρονιά. Επίσπευση των διαδικασιών στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».

Τέθηκε από πλευράς ΚΕΔΕ το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών που προβλέπονται για την έγκριση των έργων από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφού η ΕΥΔ του Προγράμματος χρειάζεται άμεση ενίσχυση με προσωπικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύθηκε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει δρομολογηθεί ένα συνολικό σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση των δήμων που θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση των ΚΑΠ με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων, την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου είσπραξης των οφειλών προς τους δήμους με τη συνδρομή του κράτους, καθώς κι ένα βιώσιμο τρόπο μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επίσης επισήμανε ότι θα αναζητηθούν τρόποι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής αντοχής για να καλυφθεί μέρος του οικονομικού ανοίγματος των δήμων, ενώ όσον αφορά το τέλος ταφής, αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης να επιβληθεί από 1/1/2022.

Για να βοηθήσει το ΥΠΕΣ τους δήμους την προσπάθειά τους να αυξήσουν την ανακύκλωση, θα διατεθούν σημαντικοί πόροι από το «Αντώνης Τρίτσης» για την αγορά εξοπλισμού και την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης. Υπήρξε δέσμευση ότι θα αποδοθεί σύντομα στους δήμους το σύνολο των οφειλομένων της τελευταίας τριετίας από το ανταποδοτικό τέλος φυσικού αερίου, ενώ και για το ζήτημα των ναυαγοσωστών θα ξεκινήσει άμεσα συζήτηση με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να δοθεί μόνιμη λύση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως στο σχέδιο δράσης του ΥΠΕΣ για το 2022 προβλέπεται να προχωρήσει η απλοποίηση των διαδικασιών και η μεταφορά αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων προς τους δήμους, ενώ έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα μεγάλο έργο, που αφορά συνολικά τις αρμοδιότητες του Κράτους, στο πλαίσιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Ξεκαθάρισε πως αποτελεί κυβερνητική επιλογή να μην ανοίξει συζήτηση για μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την πρωτοβάθμια παιδεία και υγεία. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα υπάρξει παρέμβαση στις αρχές του χρόνου στον Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

Για τις προσλήψεις στους δήμους, επισήμανε πως η διαδικασία δρμολογήθηκε από το ΑΣΕΠ και θα τρέξει μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ θα έχουμε προσωρινά αποτελέσματα το Μάιο του 2022. Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου τόνισε πως πρέπει μετά τη σημερινή συζήτηση να τρέξουν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων με συγκεκριμένο και γρήγορο χρονοδιάγραμμα, ενώ επανέλαβε πως η αγωνία των δήμων για τα οικονομικά τους είναι μεγάλη και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το μεγάλο άνοιγμα που θα έχουν τη νέα χρονιά.

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024