Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Βίλι Μπραντ πληροφοριοδότης των Αμερικανών;

Ο Βίλι Μπραντ πληροφοριοδότης των Αμερικανών;

Οσο ζούσε ο πρώτος μεταπολεμικά σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας το διέψευδε κατηγορηματικά, αλλά και τα νέα στοιχεία από τα αρχεία της αμερικανικής στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας «CIC» δεν δίνουν κατηγορηματική απάντηση

Ηταν ο Βίλι Μπραντ, ο εμβληματικός ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, πληροφοριοδότης των Αμερικανών; Το ερώτημα επανέρχεται με τη δημοσίευση μέρους των αρχείων της αμερικανικής στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας «CIC». Μία λίστα της CIC με ημερομηνία 1 Ιουνίου 1952 αναφέρει τα ονόματα γερμανών και αυστριακών πληροφοριοδοτών με αλφαβητική σειρά, ημερομηνία γέννησης, υπηκοότητα, διεύθυνση, γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» στην τελευταία του έκδοση.

Στη δέκατη θέση αναφέρεται το όνομα του «Βίλι Μπραντ», με κωδικό συνεργάτη «Ο-35-VIII» και ημερομηνία τερματισμού της συνεργασίας 17 Μαρτίου 1952. Ο Βίλι Μπραντ, εμβληματικός ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, ο πρώτος μεταπολεμικά σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας, ο καγκελάριος της «οστπολιτίκ» για την προσέγγιση με τη Σοβιετική Ενωση, πράκτορας των Αμερικανών;

Το ερώτημα δεν είναι καινούργιο, όσο ζούσε ο Βίλι Μπραντ το διέψευδε κατηγορηματικά. Αλλά και τα νέα στοιχεία από τα αρχεία της CIC δεν δίνουν κατηγορηματική απάντηση.

Στο διάστημα 1948-1952 ο Μπραντ φέρεται ότι έδινε πληροφορίες για την κατάσταση στον σοβιετικό τομέα της κατεχόμενης Γερμανίας, για τους πολιτικούς κρατούμενους στο Μπάουτσεν, τα ναυπηγεία και τα εργοστάσια, τις τηλεπικοινωνίες του σοβιετικού στρατού στην DDR.

Οι διώξεις

Ηταν η αρχή του Ψυχρού Πολέμου, το Τείχος δεν είχε χτιστεί. Ο Μπραντ ως μέλος του προεδρείου του SPD είχε τη γενική επίβλεψη του «Ανατολικού Γραφείου» του SPD, όπως λέγονταν οι οργανώσεις του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ανατολική Γερμανία που υφίσταντο διώξεις του κομμουνιστικού καθεστώτος. Χιλιάδες σοσιαλδημοκράτες της DDR είχαν συλληφθεί για τη σχέση τους με το «Ανατολικό Γραφείο», εκατοντάδες πέθαναν σε «αναμορφωτήρια» και στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας ακόμα και της Σιβηρίας.

«Ο Μπραντ έδινε πληροφορίες στη CIC, διότι πίστευε ότι μάχεται ενεργά τον κομμουνισμό», αναφέρεται σε ένα έγγραφο, λέει στο «Σπίγκελ» ο ιστορικός Τόμας Μπόγκχαρντ που μελετά τα αρχεία. Δεν έδινε όμως πληροφορίες για τα εσωτερικά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Μάλιστα οι Αμερικανοί δυσφορούσαν για την απόλυτη νομιμοφροσύνη του στο SPD.

Η εξορία

Ο Βίλι Μπραντ ήδη από την εξορία του στη Σκανδιναβία, μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, διατηρούσε σχέσεις με τους Αμερικανούς. Στο επίμαχο διάστημα 1948-1952 ενεργούσε πιθανότατα με την κάλυψη, αν όχι τις οδηγίες, της ηγεσίας του SPD, για την ανταλλαγή ενημέρωσης με Αμερικανούς.

Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται η CIC να τον αναφέρει εν αγνοία του ως πληροφοριοδότη της. Δεν βρέθηκε ποτέ έγγραφη συμφωνία συνεργασίας. Τσιγάρα, καφές και τρόφιμα που ήταν η αμοιβή πήγαιναν για τους συντρόφους του Ανατολικού Γραφείου. «Ο Μπραντ δεν ζήτησε ποτέ ούτε δέχθηκε οιασδήποτε μορφής πληρωμή», έγραψε το 1948 αξιωματικός της CIC.

Μία αδυναμία είχε ο Μπραντ: το ουίσκι.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024