Ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε, αποκαλύπτει με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη – και στην Ελλάδα. Στο αισιόδοξο σενάριο στις 13/1 θα καταγραφούν 6.656 κρούσματα

Οι επιστήμονες προσπαθούν με μαθηματικά μοντέλα να εκτιμήσουν το εύρος της διασποράς της όμικρον με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.  Η κορύφωση αναμένεται από τις πρώτες κιόλας μέρες του Ιανουαρίου.

Ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε, αποκαλύπτει στον ΣΚΑΙ με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη – και στη χώρα μας:

«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, που είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε είναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα’ χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να’ χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων.»

Διπλασιασμός κρουσμάτων κάθε 3 μέρες

Με βάση την παραδοχή να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες, που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, το μοντέλο για την εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα οδηγεί στα εξής:

Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρόν.Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr