Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φίλης για Σύνοδο Πρυτάνεων στο Λαύριο - Λεφτά υπάρχουν για καταστολή και όχι για τα ΑΕΙ

Φίλης για Σύνοδο Πρυτάνεων στο Λαύριο – Λεφτά υπάρχουν για καταστολή και όχι για τα ΑΕΙ

«Η υπ. Παιδείας εξήγγειλε νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ανατρέπει τη δημοκρατική λειτουργία τους και εγκαθιδρύει το θεσμό του μάνατζερ ο οποίος θα ελέγχεται αποκλειστικά από το υπουργείο Παιδείας, παρακάμπτοντας το αυτοδιοίκητο με προφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών» επισημαίνει ο Ν. Φίλης

«Χρήματα υπάρχουν για την καταστολή – όχι για τα ΑΕΙ» σχολιάζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης αναφερόμενος στα χτεσινά επεισόδια στο Λαύριο όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες της 98ης Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα του αυταρχισμού

Μάλιστα ο κ. Φίλης επισημαίνει ότι στην αλυσίδα του αυταρχισμού προστίθεται ένας ακόμα κρίκος καθώς όπως τονίζει η εξαγγελία της Νίκης Κεραμέως για νέο νόμο – πλαίσιο στα ΑΕΙ με την θεσμοθέτηση μάνατζερ στα ιδρύματα που θα ελέγχεται από το υπουργείο ανατρέπει το αυτοδιοίκητο και τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:

«Με ΜΑΤ, χημικά και όξυνση της αστυνομοκρατίας αντιμετώπισε η κυβέρνηση την ειρηνική συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων το Σάββατο στο Λαύριο, όπου συνεδρίαζε η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρουσία της κας Κεραμέως.

»Οι φοιτητές, όπως άλλωστε και όλοι οι πανεπιστημιακοί φορείς, διεκδικούν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες για τα πανεπιστήμια, τα οποία και φέτος υποχρηματοδοτούνται. Διεκδικούν επίσης δημοκρατία και σεβασμό στην πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση.

Περιφρόνηση στην έκκληση για οικονομική ενίσχυση

»Η κα Κεραμέως απάντησε με περιφρόνηση στην έκκληση των Πρυτάνεων για οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ. Δε βρήκε ούτε 1 € για πετρέλαιο θέρμανσης και για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Βρήκε όμως 10 εκατ. € για να προμηθευτούν τα πανεπιστήμια κάμερες παρακολούθησης, δηλαδή να αρχίσει σταδιακά η εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης: Πανεπιστήμια – Μάνατζερ στα πανεπιστήμια για τα οικονομικά των ΑΕΙ, ετοιμάζει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης: Πανεπιστήμια – Περισσότερο προσωπικό, ασφαλές περιβάλλον και εξυγίανση του ακαδημαϊκού χάρτη, υποσχέθηκε η Κεραμέως στη Σύνοδο των πρυτάνεων

»Στην αλυσίδα του αυταρχισμού προστίθεται άλλος ένας κρίκος. Η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ανατρέπει τη δημοκρατική λειτουργία τους και εγκαθιδρύει το θεσμό του manager, ο οποίος θα ελέγχεται αποκλειστικά από το υπουργείο Παιδείας, παρακάμπτοντας το αυτοδιοίκητο με προφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών.

»Με τέτοιους σχεδιασμούς είναι προφανές ότι θα αναπτυχθούν αντιστάσεις και για αυτό η κυβέρνηση υφαίνει έναν ιστό αυταρχικών μέτρων. Ας θυμάται όμως η κα Κεραμέως την τύχη που είχαν ανάλογες πολιτικές και υπουργοί Παιδείας, όταν επιχείρησαν μετωπική σύγκρουση με τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Δε σώθηκαν από τις ασπίδες των ΜΑΤ…».

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024