Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Έφυγε» ο Μιχάλης Κουρουτός – ιστορικός συνδικαλιστικός ηγέτης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

«Έφυγε» ο Μιχάλης Κουρουτός – ιστορικός συνδικαλιστικός ηγέτης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Πέθανε ο Μιχάλης Κουρουτός, για 24 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ)

Φτωχότερος είναι ο συνδικαλισμός των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Πέθανε ο Μιχάλης Κουρουτός, επί 24 χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Όταν στη δεκαετία του 1990 ο Μιχάλης Κουρουτός αναδείχθηκε συνδικαλιστικός ηγέτης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ο κλάδος ήταν σε μια μεταβατική φάση, με τη σταδιακή αποχώρηση της γενιάς που είχε διαμορφώσει το συνδικαλισμό σε αυτό τον κλάδο στις μεγάλες μάχες της δεκαετίας του 1970.

Στη διαδρομή του στην ηγεσία της ΟΙΕΛΕ υπερασπίστηκε τη θέση ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί της εκπαίδευσης και όχι απλοί «υπάλληλοι» και προσπάθησε να εξασφαλίσει ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν θα είναι πλήρως εκτεθειμένοι στις επιδιώξεις της εργοδοσίας και συγκρούστηκε συχνά με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ανάδειξε παρατυπίες και σκάνδαλα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Προσπάθησε παράλληλα να επεκτείνει την ομοσπονδία του και στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενώ πρωτοστάτησε και στη δημιουργία του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ.

Παρότι προερχόμενος από τον χώρο της ΠΑΣΚΕ, στην περίοδο των Μνημονίων θα κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Αφοσιωμένος στο συνδικαλισμό για πάρα πολλά χρόνια, ήταν μια οικεία φυσιογνωμία και ένα σημείο αναφοράς για τους εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

ΟΙΕΛΕ: Ο Πρόεδρός μας, ο ηγέτης της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, από σήμερα το πρωί ανήκει στην αιωνιότητα

Τον Μιχάλη Κουρουτό αποχαιρέτησε η ΟΙΕΛΕ με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πώς να σε συντροφέψω καλέ μου

στον ουρανό που πας,

κουράγιο πού να κλέψω αητέ μου

που δε φτεροκοπάς;

Ο Μιχάλης Κουρουτός, ο Πρόεδρός μας, ο ηγέτης της Ομοσπονδίας μας, ταξιδεύει από το πρωί στο Επέκεινα, μετά από γενναία, πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη συντριβή, την οδύνη, τον πόνο όλων μας, των συντρόφων, των συνοδοιπόρων, των συναγωνιστών, των φίλων.

Έφυγε ένας μεγάλος, έφυγε ένας αναντικατάστατος. Έφυγε ένας από τους κορυφαίους συνδικαλιστές της γενιάς του, ένας άνθρωπος που άλλαξε το ρου των πραγμάτων στο χώρο της Παιδείας, που η φωνή του ακουγόταν δυνατή, πέρα από τα στενά όρια του κόσμου της εκπαίδευσης. Ένας άνθρωπος που αγαπούσαν οι φίλοι και σέβονταν οι αντίπαλοι.

Δίνουμε τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε το δύσβατο, το μοναχικό, τον ωραίο όμως δρόμο που χάραξε. Έναν δρόμο που επιφυλάσσει πολλές πίκρες και λίγες χαρές. Αξίζει όμως αυτός ο σκληρός, συχνά άνισος αγώνας. Αξίζει να πολεμάει κανείς, όπως πολέμησε ο Μιχάλης σε όλη του τη ζωή, για το όνειρο. Για μια καλύτερη εκπαίδευση, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για την αξιοπρέπεια του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, για τα δίκαια των εργαζόμενων, για τις νέες γενιές.

Στο καλό αητέ,

Στο καλό «ακροβάτη»,

Θα είσαι για πάντα στην καρδιά μας, στις ψυχές μας, στη μνήμη μας.»

Δήλωση Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, για τον Μιχάλη Κουρουτό

«Με αληθινή οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, του εμβληματικού προέδρου της ΟΙΕΛΕ, του αγαπημένου φίλου και συντρόφου τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τον Μιχάλη τον γνώρισα ιδιαίτερα τα χρόνια που υπηρέτησα ως υπουργός Παιδείας. Εκτίμησα από την πρώτη στιγμή την αφοσίωσή του στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία. Διέκρινα το συνολικό του πλατύ όραμα για την εκπαίδευση, τον επιστημονικό λόγο και τις παιδαγωγικές αγωνίες του, που είχαν βρει δημιουργική διέξοδο στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού μελετητικού θεσμού, του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τις συνεχείς και πιεστικές οχλήσεις της τρόικας, ψήφισε το καλοκαίρι του 2016 το νόμο που αποκαθιστούσε τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές. Στη νομοθέτηση αυτή η αντίρροπη πίεση που άσκησε η ΟΙΕΛΕ και με προσωπικό πάθος ο Μιχάλης Κουρουτός, βοήθησε να υπερβούμε ταλαντεύσεις και εμπόδια.

Δυστυχώς, αυτή τη νομοθεσία ξηλώνει σήμερα μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που θεωρεί την εκπαίδευση εμπόρευμα και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς υπαλλήλους εκπαιδευτικών super market.

Aποχαιρετούμε με θλίψη τον Μιχάλη Κουρουτό, πραγματικό συνεχιστή άξιων παιδαγωγών και συνδικαλιστών μιας άλλης εποχής, με τεράστιο προσωπικό εκτόπισμα και αγωνιστική δράση, όπως ο αγαπημένος Γιώργος Φυσάκις και οι αείμνηστοι Αλόη Σιδέρη, Ανδρέας Κασσέτας και άλλοι.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στην αγαπημένη του οικογένεια. Στους συναδέλφους του στην ΟΙΕΛΕ. Και στον άξιο συνεχιστή του Γιώργο Χριστόπουλο, το νέο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, που η μοίρα θέλησε να εκλεγεί από ένα Συνέδριο που συνέπεσε με το θάνατό του μέντορά του.

Μέχρι αυτό φρόντισε να ρυθμίσει ο Μιχάλης. Κρατήθηκε με πείσμα στη ζωή μέχρι το Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ και την εκλογή νέου Προεδρείου.

Καλό ταξίδι Μιχάλη, φίλε και σύντροφε ακριβέ.»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024