Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία –  Επιταχύνεται η υποτίμηση της λίρας – «Έκρηξη» φτώχειας στη χώρα

Τουρκία – Επιταχύνεται η υποτίμηση της λίρας – «Έκρηξη» φτώχειας στη χώρα

Οι παράπλευρες επιπτώσεις είναι γρήγορες και επώδυνες καθώς οι Τούρκοι βλέπουν τις αποταμιεύσεις και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται.

Επιταχύνθηκε σήμερα η κρίση του τουρκικού νομίσματος καθώς αυτό έκανε βουτιά 8% σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, λόγω των ανησυχιών για ένα πληθωριστικό σπιράλ από το ανορθόδοξο σχέδιο του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μειώνει τα επιτόκια εν μέσω εκτίναξης των τιμών.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 17,0705 λίρες ανά δολάριο, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα, για πέμπτη φορά αυτό τον μήνα.

Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας περιόρισε τις απώλειες της λίρας, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 16,5 στις 13.16 (ώρα Ελλάδος). Στο επίπεδο αυτό, οι απώλειες της φέτος ανέρχονται στο 55%, με το 37% να σημειώνεται τις τελευταίες 30 ημέρες – προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση την τουρκική οικονομία.

Η απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο – η τελευταία έγινε χθες – εκτίναξε τον πληθωρισμό πάνω από το 21%. Είναι πιθανό να φθάσει το 30% το επόμενο έτος λόγω της αύξησης των τιμών των εισαγωγών και της έκτακτης αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με οικονομολόγους.

«Με τον Ερντογάν να φαίνεται να επιμένει περισσότερο στη θέση του κατά των υψηλών επιτοκίων, όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του νομίσματος η Τουρκία θα μπορούσε να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε στέλεχος της Tellimer, σημειώνοντας ότι η λίρα έχει αποσυνδεθεί πλήρως από τα βασικά οικονομικά δεδομένα.

«Συνεχίζουμε να μην είμαστε σε θέση να πιάσουμε το μαχαίρι που πέφτει. Ενόσω ο Ερντογάν είναι στο πηδάλιο, δεν υπάρχει κάτι που θα σταματήσει τη λίρα να υποτιμάται», πρόσθεσε, για την πιθανότητα νέων επενδύσεων σε τουρκικά στοιχεία ενεργητικού.

Εξανεμίζονται αποταμιεύσεις και εισοδήματα

Οι παράπλευρες επιπτώσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είναι γρήγορες και επώδυνες καθώς οι Τούρκοι βλέπουν τις αποταμιεύσεις και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση κατά 50% του κατώτατου μισθού στις 4.250 λίρες (275 δολάρια) τον μήνα από το επόμενο έτος, αλλά αυτή αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά 3,5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αύξηση αφορά περίπου 6 εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά, δεδομένης της μεγάλης υποτίμησης της λίρας, ο νέος κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το ισοδύναμο των 380 δολαρίων που ήταν πέρυσι.

«Πιστεύουμε ότι το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι ουσιωδώς μη βιώσιμο», ανέφερε ο διευθυντής για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις χωρών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής του S&P.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024