Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον «γρίφο Ανδρουλάκη»

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον «γρίφο Ανδρουλάκη»

Τα νέα δεδομένα στην ευρύτερη κεντροαριστερή επικράτεια ανασχηματίζουν τις στρατηγικές του κόμματος και ωθούν την Κουμουνδούρου σε αναζήτηση αντίδοτου απέναντι στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

Είναι «άγνωστος Χ» για τον ΣΥΡΙΖΑ ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Και τα νέα δεδομένα στην ευρύτερη κεντροαριστερή επικράτεια ανασχηματίζουν τις στρατηγικές της Κουμουνδούρου και στο σκέλος του καλέσματος για προοδευτική κυβέρνηση – διακυβέρνηση στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και στο σκέλος που αφορά την ίδια τη νέα αντιπολίτευση που θα κάνει στην κυβέρνηση.

Η ίδια η περίπτωση Ανδρουλάκη, που φαίνεται να μπορεί να έχει μια αμφίπλευρη απεύθυνση σε αυτή τη φάση, είναι και η αιτία να αναζητηθούν αντίδοτα από την Κουμουνδούρου, σε μια συγκυρία που έχουμε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό – σε αυτό το πλαίσιο είχε προγραμματιστεί χθες να συνεδριάσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για να συζητήσει διεξοδικά. Πέραν όμως της τρέχουσας δομικής πολεμικής που έχει επιλέξει η ηγετική ομάδα και ο πρώην πρωθυπουργός κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τραπέζι της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν τα νέα δεδομένα που με τη σειρά τους προσθέτουν εξισώσεις σε μια φάση που στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εμφανής διχογνωμία για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν έναντι της κυβέρνησης στο πεδίο της πανδημίας. Πώς θα αντιμετωπίσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη; «Δεν πρέπει άτσαλα και αμέσως να του κλείσουμε την πόρτα» λέει έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ασπάζεται την άγρια αντιπολίτευση, ούτε τη ρητορική 2012.

Η συνύπαρξη στο PES

Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές είδαν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από την περασμένη Πέμπτη είχε προσαρμόσει την ομιλία του στα Γιάννενα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και υπενθύμιζε με νόημα την ανάγκη ενός αντιδεξιού μετώπου. Θα είναι πρώτο κρας τεστ η συνύπαρξή τους στο PES την Πέμπτη. Σε περιβάλλον Ευρωσοσιαλιστών θα δοκιμαστεί η νέα σχέση. Χθες πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στο τηλεφώνημα που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με κοινωνικούς φορείς και κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης «για τη δραματική κατάσταση με την πανδημία και τη κατάρρευση του ΕΣΥ».

Πάντως στις άτυπες ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν με ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί ο διμέτωπος του Ανδρουλάκη και προεξοφλούν πως θα επιχειρήσει να δείξει αυτόνομο πρόσωπο και βηματισμό. Δεν μιλούν για κίνδυνο επαναπατρισμού ψηφοφόρων τους στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και η ηλικία του νέου προέδρου και η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ έδειξαν πως υπάρχει ενδιαφέρον στον χώρο – ακόμη και πληροφορίες για προσχώρηση στο ΚΙΝΑΛ στελεχών με κεντροαριστερό προσανατολισμό όπως ο Κώστας Χρυσόγονος ή ο Γιάννης Πανούσης.

Θα κριθεί στην πράξη

Πάντως θα πιέσουν τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο κ. Ανδρουλάκης θα κριθεί στην πράξη και στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στίγμα, δεν έχει πάρει θέση, δεν έχει προσδιορίσει στρατηγική, ιδεολογική τοποθέτηση» σημειώνουν κομματικές πηγές. Ενα από τα αντίδοτα που επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτή η πίεση στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και σε θέματα της επικαιρότητας. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι προοδευτικός δεν μπορείς μόνο να αυτοπροσδιορίζεσαι, αλλά πρέπει να το αποδεικνύεις και με τις πολιτικές θέσεις σου, και δημοκρατική παράταξη μπορεί να είσαι μόνο με μέτωπο στη Δεξιά, πόσω μάλλον στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του Μητσοτάκη» συμπληρώνουν από την Κουμουνδούρου.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024