Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο - Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό

Ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο – Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Κύπρο, έπειτα από αρκετό καιρό, επισήμανε για την παρουσία Αναστασιάδη - Τατάρ στο Λήδρα Παλάς ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε σύντομη εναρκτήρια δήλωση με την οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο των τεχνικών επιτροπών και την πολιτική υποστήριξη από τους δύο ηγέτες, του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προέβη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, στη δεξίωση στο Λήδρα Παλάς, σημειώνοντας τις αναφορές του ΓΓ του Οργανισμού ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό.

«Πολύ συμβολικό»

«Βασιζόμαστε πάνω σας να συνεχίσετε να ωθείτε τους ανθρώπους σας να επιλύουν αυτά τα μικρά προβλήματα που επηρεάζουν πολύ τις καθημερινές ζωές των Κυπρίων», είπε ο κ. Στιούαρτ απευθυνόμενος στους δύο ηγέτες, σε σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε στο Λήδρα Παλάς, επισημαίνοντας επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Κύπρο, έπειτα από αρκετό καιρό.

Αναφερόμενος στο Λήδρα Παλάς είπε ότι πρόκειται για «ιστορικό χώρο». Ως νεοεισερχόμενος, πρόσθεσε, «μου δίνει την εντύπωση ως πολύ συμβολικό του κόστους της διένεξης όταν βλέπουμε πώς πρέπει να ήταν αυτός ο χώρος».

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι είναι τιμή του που βρίσκονται στην εκδήλωση και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε μαζί εδώ στο νησί, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μας να γιορτάσουμε το τέλος του έτους και να σας έχουμε όλους μαζί».

Εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο νησί για να συνεχίσει το καλό έργο της προκατόχου του Ελίζαμπεθ Σπέχαρ «και να υποστηρίξω αυτό που γνωρίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τον ΓΓ, δηλαδή να υποστηρίξω και τους δύο ηγέτες στην εξεύρεση ενός αμοιβαίως αποδεκτού τρόπου να προχωρήσουμε μπροστά».

«Να υποστηρίξω τις προσπάθειές σας»

Γνωρίζω, είπε, «ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο προσωπικά (τον ΓΓ) όπως έχει δείξει τον τελευταίο χρόνο μέσω των άτυπων συναντήσεων που έχει φιλοξενήσει στη Γενεύη τον Απρίλιο και στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και γνωρίζω ότι βασίζεται πάνω μου να κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω τις προσπάθειές σας».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να γιορτάσουμε αυτά που έχουν επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο.

«Ορισμένες φορές πρέπει να χαιρόμαστε με τα μικρά επιτεύγματα, αλλά έχω εντυπωσιαστεί από αυτά για τα οποία έχω ενημερωθεί τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά το έργο των Τεχνικών Επιτροπών» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι «τον τελευταίο χρόνο, η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία έχει φτάσει σε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης» καθώς και στην εναρμόνιση των πρωτοκόλλων COVID και «νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό», δήλωσε.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, συμπλήρωσε, «έχει επαναρχίσει ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειρήνης».

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει κερδίσει ένα σημαντικό βραβείο, το Europa Nostra, σημείωσε, προσθέτοντας πως «είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι τα πράγματα προχωρούν προς τα μπρος».

«Περαιτέρω πρόοδο»

Αναφορά έκανε και στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο Τεχνικής Επιτροπής Επικοινωνιών για την επέκταση του 5G σε ολόκληρο το νησί.

Οπότε, δήλωσε ο κ. Στιούαρτ, «έχει γίνει πολλή καλή δουλειά και θα ήθελα να εξάρω τα μέλη των Τεχνικών Επιτροπών πολλοί εκ των οποίων είναι σήμερα εδώ και τους ηγέτες για την υποστήριξή τους, γιατί χωρίς την πολιτική σας υποστήριξη αυτού του είδους τα πράγματα απλώς δεν είναι εφικτά».

«Βασιζόμαστε πάνω σας να συνεχίσετε να ωθείτε τους ανθρώπους σας για να επιλύσουν αυτά τα μικρά προβλήματα που επηρεάζουν πολύ τις καθημερινές ζωές των Κυπρίων», είπε.

Επανέλαβε ότι δεν ήταν μια επίσημη εκδήλωση αλλά μάλλον μια «άτυπη ευκαιρία να ευχηθούμε σε όλους ένα χαρούμενο νέο χρόνο και να ανασκοπήσουμε ορισμένα από τα επιτεύγματα που είχαμε», και κατάληξε επισημαίνοντας ότι ο ίδιος προσβλέπει «σε περαιτέρω πρόοδο τον επόμενο χρόνο».

Πηγή: philenews

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024