Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρκελώνη - Ολοκληρώθηκε η «Σαγράδα Φαμίλια» μετά από ενάμιση αιώνα

Βαρκελώνη – Ολοκληρώθηκε η «Σαγράδα Φαμίλια» μετά από ενάμιση αιώνα

Η Σαγράδα Φαμίλια το εμβληματικό έργο του Γκαουντί και ένα από τα σύμβολα της πόλης της Βαρκελώνης είναι πια ολοκληρωμένη. Χρειάστηκε να περάσουν 150 χρόνια για να γίνει αυτό.

Η Σαγράδα Φαμίλια είναι μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη σχεδιασμένη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός αφιερωμένος στην Παναγία, στον κόσμο και πέρασε ενάμιση αιώνας προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Μάλιστα σε μια τελετή με τον κόσμο να βρίσκεται έξω από τον ναό, τοποθετήθηκε στον υψηλότερο πύργο του ναού ένα άστρο 5,5 τόνων το οποίο θα φωτίζει πλέον τον ουρανό της Βαρκελώνης.
Αν και ολοκληρώθηκε τώρα, η Σαγράδα Φαμίλια αποτελούσε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τον Νοέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και έγινε Βασιλική και μπορεί πλέον να τελεστεί εκεί η Θεία Λειτουργία και να την παρακολουθήσουν οι πιστοί.

Σαγράδα Φαμίλια και Γκαουντί

Η κατασκευή της άρχισε το 1882 και έναν χρόνο αργότερα ανέλαβε να την ολοκληρώσει ο Γκαουντί ο οποίος τη μεταμόρφωσε με το αρχιτεκτονικό και μηχανικό στυλ του συνδυάζοντας το γοτθικό ρυθμό και μορφές Μοντερνισμού με φιλόδοξες διαρθρωτικές κολόνες και αψίδες.

Ο Γκαουντί αφιερώθηκε στο έργο και όταν πέθανε το 1926, λιγότερο από το ένα τέταρτο του ναού είχε ολοκληρωθεί. Η κατασκευή της «Σαγράδα Φαμίλια» προχώρησε με αργούς ρυθμούς καθώς βασιζόταν σε ιδιωτικές δωρεές, διακόπηκε από τον Ισπανικό Εμφύλιο και επανέκτησε περιοδική πρόοδο τη δεκαετία του ’50.


Η «Σαγράδα Φαμίλια» έχει διχάσει τους πολίτες της Βαρκελώνης για τους λόγους ότι συναγωνίζεται με τον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης, για το σχέδιο του Γκαουντί και την πιθανότητα ότι η δουλειά που έγινε μετά το θάνατό του δεν βασίστηκε στο σχέδιό του και πιο πρόσφατα για το υπόγειο τούνελ ενός υπόγειου τρένου της Ισπανίας που μπορεί να διαταράξει τη σταθερότητα του κτιρίου.


Στόχος των Καταλανών ήταν η κατασκευή να ολοκληρωθεί το 2026, 100 χρόνια από την επέτειο του θανάτου του Γκαουντί. Τελικά πέντε χρόνια νωρίτερα η Σαγράδα Φαμίλια είναι έτοιμη πλέον.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024