Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Η Γερουσία τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού - «Κατάχρηση εξουσίας»

ΗΠΑ – Η Γερουσία τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού – «Κατάχρηση εξουσίας»

Ολοι οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και δύο των Δημοκρατικών που αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά συντηρητικές πολιτείες, ψήφισαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η αμερικανική Γερουσία τάχθηκε χθες Τετάρτη εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 που επέβαλε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Χωρίς πρακτικό αντίκρισμα

Η πρωτοβουλία του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου πάντως δεν αναμένεται να έχει πρακτικό αντίκρισμα, με δεδομένη τη δυνατότητα του προέδρου να ασκήσει βέτο.

Ολοι οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και δύο των Δημοκρατικών που αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά συντηρητικές πολιτείες, ψήφισαν υπέρ του κειμένου που βάζει συγκεκριμένα στο στόχαστρο το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με αυτό, οι υπάλληλοι των εταιρειών με πάνω από 100 εργαζομένους είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Το μέτρο – η εφαρμογή του εμποδίζεται προσώρας από την αμερικανική δικαιοσύνη – προκάλεσε αγανάκτηση σε μέρος του πληθυσμού και σύσσωμο το GOP.

«Κατάχρηση εξουσίας»

Στη χώρα των ατομικών ελευθεριών, οι συντηρητικοί αψηφούν συχνά την κεντρική εξουσία.

«Ο παράλογος υποχρεωτικός εμβολιασμός (κατ’ εντολή) του προέδρου Μπάιντεν αποτελεί κατάχρηση εξουσίας», είπε δίνοντας τον τόνο ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

Οπως εκείνος, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν υπέρ των εμβολίων, αλλά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Είναι σαφές πως τάσσομαι εναντίον κάθε υποχρεωτικού εμβολιασμού που επιβάλλεται από το κράτος και ιδιωτικές εταιρείες», είπε εξάλλου μετά την ψηφοφορία ο Τζο Μάντσιν, ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνιας, ένας από τους δύο αιρετούς των Δημοκρατικών που υποστήριξαν την πρωτοβουλία.

Το κείμενο πάντως έχει μηδενικές πιθανότητες να πάει παραπέρα: θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών, προτού διαβιβαστεί στο γραφείο του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να προβάλει το βέτο του.

Τοπικές αποφάσεις

Εν μέσω του συνεχιζόμενου μπραντεφέρ ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και τους αιρετούς, πόλεις αποφασίζουν να επιβάλουν μόνες τους τον εμβολιασμό.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα είναι προσεχώς υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Με πάνω από 790.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κοροναϊού σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024