Οι καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επιδεινωθούν οδήγησαν τον Δήμο Πατρέων στη δημιουργία ειδικής ομάδας εντοπισμού των αστέγων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την δυνατότητα τους να φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Υπνωτήριο. Αυτό που απαιτείται όμως, ξεπερνάει αυτή την πρωτοβουλία

Προς αναζήτηση των αστέγων της πόλης κινείται ο Δήμος Πατρέων ώστε να τους ενημερώσει για την λειτουργία του Δημοτικού Υπνωτηρίου της πόλης.

Η ανακοίνωση του Δήμο αναφέρει σχετικά: «Από τον Δήμο Πατρέων και τον Κοινωνικό Οργανισμό του, ανακοινώνεται η λειτουργία του Υπνωτηρίου για την φιλοξενία όλων των Αστέγων συμπολιτών μας από σήμερα Πέμπτη 9 έως και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διανυκτερεύσουν σε χώρο του κτιρίου επί της Μπουκαούρη 100 και Γούναρη.

Η υποδοχή θα γίνεται κατά τις ώρες 7 μ.μ. – 9 μ.μ. και η φιλοξενία των αστέγων θα είναι δυνατή έως τις 9:00 το πρωί της επόμενης.

Η διαμονή στον χώρο παρέχει την δυνατότητα για μπάνιο και σίτιση.

Οι ενδιαφερόμενοι απαραίτητα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας και νόμιμης διαμονής στην χώρα (ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτα ασύλου κ.λπ.).

Για την ενημέρωση του πληθυσμού των αστέγων της πόλης μας θα πραγματοποιηθεί Ομάδα Δρόμου σήμερα 19:00-21:00 η οποία θα περιηγηθεί στην πόλη προκειμένου να εντοπίσει πιθανά σημεία που διαμένουν άστεγοι συμπολίτες μας και να τους ενημερώσει για την δυνατότητα διαμονής τους στο Υπνωτήριο.

Σε κάθε περίπτωση άστεγοι πολίτες που θέλουν να ενταχθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούν να ενημερωθούν για τις αναγκαίες διαδικασίες και έγγραφα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Υπνωτηρίου και του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας συνεχόμενα»

Τα Δημοτικά Υπνωτήρια -πρόσφατα και ο Δήμος Καλαμάτας εγκαινίασε το δικό του- για πολλούς ανθρώπους αποτελούν βάλσαμο στη ψυχή και το σώμα. Όμως θα πρέπει και ο Δήμος Πατρέων αλλά και οι υπόλοιποι Δήμοι που έχουν αρκετούς συμπολίτες άστεγους να φροντίσουν να δημιουργήσουν μόνιμες δομές διαμονής, σίτισης και προσωπικής περιποίησης. Δεν αρκεί -όπως αναφέρει ο Δήμος να μπορεί κάποιος να διαμένει από τις 9 το βράδυ έως το επόμενο πρωί στις 9- και εν συνεχεία να επιστρέφει στους εξωτερικούς χώρους και να να αφήνεται στη τύχη του.

Η δυνατότητα συνεχόμενης, υπό προϋποθέσεις φιλοξενία, στο Υπνωτήριο της Πάτρας όπως αναφέρει η ανακοίνωση, δεν διευκρινίζει αν μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη στέγη. Διότι, τίποτα λιγότερο για κάθε άστεγο συνάνθρωπο μας ισοδυναμεί με ημίμετρα στο πρόβλημα.

Τα Δημοτικά Υπνωτήρια και κάθε Δημοτική Δομή έχει φτιαχτεί από χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων και όποιον πολίτη και αν ρωτήσουμε αν επιθυμεί μέρος των φόρων του να πάει σε μόνιμες δομές αστέγων, η λογική θέλει η συντριπτική πλειοψηφία να είναι θετική.

Μάλιστα, οι ανάγκες των Δήμων είναι τεράστιες και το υπάρχον προσωπικό δεν τις καλύπτει σχεδόν σε κάθε Δήμο της χώρας. Ας δημιουργηθεί λοιπόν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι άστεγοι να διαμένουν εφόρου ζωής στις κοινωνικές δομές και παράλληλα να εργάζονται για τον Δήμο όσων η ηλικία και η υγεία τους, επιτρέπει την εργασία.

Διότι πιστέψτε με, οι άστεγοι συμπολίτες μας πάνω από κάθε προσωρινή ή μόνιμη στέγη επιθυμούν να ενταχθούν εκ νέου στην παραγωγική διαδικασία. Μια δεύτερη ευκαιρία να δοθεί και μπορεί να προκύψει ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική.

Η επανένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία με τον τρόπο που περιγράψαμε να είστε βέβαιοι πως είναι και ο τρόπος που θέλουν και οι άτυχοι συμπολίτες μας, που για διάφορους λόγους έχασαν το σπίτι τους, τα υπάρχοντα τους και την αξιοπρέπεια τους. Θεωρεί άλλωστε κανείς πως αποκλείεται αυτό να συμβεί στον οποιονδήποτε;

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr