Ενα νέο σύστημα υψηλής τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID-19, οι οποίες είναι πολύτιμες και δυσεύρετες μέσα στην πανδημία. Και αυτό διότι προβλέπει με πολύ μεγάλη ακρίβεια ποιοι ασθενείς με νέο κοροναϊό θα χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Περισσότερες από 200 κλινικές παράμετροι

Το σύστημα που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo και της νεοφυούς εταιρείας DarwinAI, χρησιμοποιεί τεχνητή νοσημοσύνη προκειμένου να προβλέψει την ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ με βάση περισσότερες από 200 κλινικές παραμέτρους συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος, των ζωτικών λειτουργιών και του ιατρικού ιστορικού του κάθε ασθενούς. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά τις κλινικές αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνουν οι γιατροί σχετικά με τη διαλογή των ασθενών και την ανάπτυξη των θεραπευτικών πλάνων για τον καθένα εξ αυτών» ανέφερε ο Αλεξάντερ Γουόνγκ, καθηγητής Μηχανικής Σχεδιασμού Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Waterloo.

Πώς «εκπαιδεύθηκε» το λογισμικό ΑΙ

Το νέο λογισμικό ΑΙ των ερευνητών «εκπαιδεύθηκε» με βάση δεδομένα για περίπου 400 περιπτώσεις ασθενών που αντιμετωπίστηκαν στο Νοσοκομείο Sirio-Libanes στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας από τους γιατρούς του νοσοκομείου οι οποίοι κλήθηκαν να αποφασίσουν ποιοι ασθενείς με COVID-19 έπρεπε να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Ακρίβεια άνω του 95%

Με βάση τα δεδομένα και την εκπαίδευση που έλαβε, το νευρωνικό δίκτυο ήταν σε θέση να προβλέπει την ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ ενός νέου κρούσματος με COVID-19, με ακρίβεια μεγαλύτερη του 95%. Το σύστημα μπορούσε επίσης να ταυτοποιεί τους παράγοντες-κλειδιά που καθοδηγούν τις προβλέψεις του προκειμένου να βοηθήσει τους γιατρούς να καταλάβουν τον… τρόπο σκέψης του και να του δείξουν εμπιστοσύνη.

Καινούργιο χρήσιμο εργαλείο

Η νέα τεχνολογία δεν στοχεύει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τους γιατρούς αλλά να τους προσφέρει ένα καινούργιο χρήσιμο εργαλείο ώστε να λαμβάνουν ταχύτερες και καλύτερες αποφάσεις σχετικά με την ανάγκη για εισαγωγή των ασθενών σε ΜΕΘ. «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους γιατρούς να λαμβάνουν πιο γρήγορα και πιο σωστά αποφάσεις με βάση προηγούμενες περιπτώσεις ασθενών και την έκβαση που αυτές είχαν» σημείωσε ο δρ Γουόνγκ ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Εργαστηρίου VIP (Vision and Image Processing Lab) στο Πανεπιστήμιο του Waterloo. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τους ειδικούς ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των ιατρικών πόρων και να προσφέρουν εξατομικευμένη θεραπεία στους ασθενείς».

Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους επιστήμονες

Οι ερευνητές έχουν καταστήσει την τεχνολογία που ανέπτυξαν διαθέσιμη σε όλους τους επιστήμονες ανά τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσουν και εκείνοι στη βελτιστοποίησή της. Μάλιστα αυτή τη στιγμή την ενσωματώνουν σε ένα μεγαλύτερο σύστημα που στοχεύει στην ενίσχυση των ορθότερων κλινικών αποφάσεων και το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας τους COVID-Net Open Source Initiative – η πρωτοβουλία αυτή επίσης βοηθά τους γιατρούς να ανιχνεύουν τα κρούσματα COVID-19 και να προσδιορίζουν τη βαρύτητα της νόσου τους με χρήση ΑΙ ανάλυσης των απεικονιστικών εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του νέου συστήματος αναμένεται να γίνει στις 10 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου συνεδρίου παγκοσμίως σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (2021 Conference on Neural Information Processing Systems).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr