Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραλλαγή Όμικρον - Ίσως είναι πιο μεταδοτική επειδή έχει «κλέψει» γενετικό υλικό του κοινού κρυολογήματος

Παραλλαγή Όμικρον – Ίσως είναι πιο μεταδοτική επειδή έχει «κλέψει» γενετικό υλικό του κοινού κρυολογήματος

Οι επιστήμονες της εταιρείας Nference της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και την "Ουάσιγκτον Ποστ", ανέλυσαν το γονιδίωμα της Όμικρον και βρήκαν ότι ένα τμήμα του είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κοροναϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα

Η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κοροναϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού SARS-CoV-2, ίσως όμως αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες της εταιρείας Nference της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ανέλυσαν το γονιδίωμα της Όμικρον και βρήκαν ότι ένα τμήμα του είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κοροναϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα.

Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη της Όμικρον πιθανώς συνέβη σε έναν ξενιστή (ίσως ασθενή) που είχε ταυτόχρονα μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 της Covid-19 και από τον κοροναϊό HCoV-229E του κρυολογήματος.

Η εν λόγω κοινή γενετική μετάλλαξη στους δύο ιούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  δεν είχε παρατηρηθεί σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARs-CoV-2, αλλά έχει βρεθεί σε ασθενείς με HIV/AIDS.

Διαφεύγει από την ανοσιακή προστασία?

Οι ερευνητές, που ακόμη δεν έχουν κάνει επιστημονική δημοσίευση αλλά μόνο προδημοσίευση στη βάση OSF Preprints και τα ευρήματα τους θεωρούνται προκαταρκτικά, θεωρούν ότι η «εντυπωσιακή» ομοιότητα μπορεί να εξηγεί γιατί η Όμικρον φαίνεται πιο ικανή να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας.

Τα κύτταρα στους πνεύμονες και στη γαστρνετερικό σύστημα μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα πολλούς κοροναϊούς και άλλους ιούς, και εκεί να γίνεται ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ τους.

Αυτός ο ανασυνδυασμός προσδίδει μερικές φορές νέα χαρακτηριστικά σε έναν ιό.

Έως και έξι φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα

Τα δεδομένα που έρχονται στο φως όσο αφορά την παραλλαγή της Όμικρον ανανεώνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η ανησυχητική παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού μπορεί να μολύνει στον ίδιο χρόνο 3 με 6 φορές περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με Δέλτα όπως  εκτιμά κορυφαίος ειδικός, την ώρα που η Νότια Αφρική αναφέρει «πρωτοφανή» αύξηση στα κρούσματα.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέταρτη πανδημικό κύμα και η Όμικρον ανιχνεύεται πλέον σε επτά από τις εννέα επαρχίες, γνωστοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Τζο Φάαλα.

Διαβάστε επίσης: Πανδημία κοροναϊού – Γιατί… χαίρονται οι Κινέζοι; 

Κρούσματα σε όλες τις ηλικίες

Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν κυρίως μεταξύ φοιτητών στη Νότια Αφρική, πλέον όμως η Όμικρον επεκτείνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Μισέλ Γκρουμ, επικεφαλής επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νόσων.

Κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αύξηση» των κρουσμάτων, η Γκρουμ ανέφερε ακόμα ότι παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών σε παιδιατρικά νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή αριθμό κλινών.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024