Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεμιστοκλέους - Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού η τρίτη δόση

Θεμιστοκλέους – Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού η τρίτη δόση

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τα δεδομένα με τη μετάλλαξη Όμικρον και αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες από 18 και άνω τρεις μήνες μετά»

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 3η δόση του εμβολίου κατά κοροναϊού, για όλους τους πολίτες 18 και άνω στους τρεις μήνες, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοίνωσε, ο χρόνος που πρέπει να γίνεται στο εξής η τρίτη δόση μειώθηκε στους τρεις μήνες, από έξι μέχρι σήμερα, για όλους τους πολίτες 18 ετών και άνω.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει: Μπορούν να κάνουν την 3η δόση 3 μήνες μετά την διάγνωση.

Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός για όσους έχουν κάνει Jhonson & Jhonson δεν αλλάζει κι η ενισχυτική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τα δεδομένα με τη μετάλλαξη Όμικρον και αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες από 18 και άνω τρεις μήνες μετά» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για να κλείσει κανείς ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου, θα ανοίξει από το βράδυ της Παρασκευής (03.12) σταδιακά ως και το πρωί του Σαββάτου (04/12). Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως έχει αυξηθεί η δυναμικότητα επιχειρησιακά, ενώ ανέφερε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από αυτή την Κυριακή (05/12).

«Η απάντηση αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη μετάλλαξη Όμικρον δεν μπορεί να δοθεί ακόμα. Θα πρέπει να περιμένουμε μία εβδομάδα με 10 μέρες» τόνισε σε άλλο σημείο.

«Είναι από τις πιο υψηλές εβδομάδες που έχουμε από την αρχή των εμβολιασμών μέχρι τώρα. Κρατάμε ένα ραντεβού, ώστε η πρώτη δόση να έχει προτεραιότητα σε σχέση με την τρίτη δόση. Αν κάποιος βρίσκει ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε 10 ημέρες, είναι πιθανό στη συνέχεια να βρει πιο άμεσα. Ο προγραμματισμός είναι να έχουν βρει όλοι ραντεβού μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου» εξήγησε σε άλλο σημείο.

Οι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που έχει ξεπεράσει το 80%, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, έχουν μειώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης. Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εγχώρια και άλλων χωρών.

Τέλος, υπογράμμισε πως περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από το σκεπτικό της απόφασης θα δοθούν τη Δευτέρα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

«Έχουμε το μηχανισμό να το στηρίξουμε»

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους, είπε ότι έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημειώνοντας πως το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε», δήλωσε.

Γνωστοποίησε δε ότι χθες Πέμπτη κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17.000 νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45.000 ραντεβού.

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε.

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων, ανοσοκατεσταλμένοι, κλπ.», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024