Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ράπιντ τεστ με σάλιο από κυπελάκι στα φαρμακεία

Ράπιντ τεστ με σάλιο από κυπελάκι στα φαρμακεία

Καταγγελίες από τους εργαστηριακούς γιατρούς της Δυτικής Ελλάδας για τον τρόπο διενέργειας των ράπιντ τεστ στα φαρμακεία, με υποκατάσταση της ιατρικής πράξης

Πιθανή υγειονομική βόμβα κινδυνεύουν να γίνουν τα rapid test του κοροναϊού που γίνονται στα φαρμακεία, καταγγέλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ), τονίζει πως η εξέταση πραγματοποιείται από την πλειονότητα των φαρμακείων της χώρας, τα οποία όμως δεν ελέγχονται από καμία αρμόδια αρχή. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η εξέταση γίνεται στο πεζοδρόμιο, με αντιεπιστημονικό τρόπο και πολλές φορές ακόμη και με μη αποδεκτό υλικό.

Χαρακτηριστικά, οι εργαστηριακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιείται δείγμα σάλιου αντί ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος και μάλιστα με απαράδεκτες τεχνικές λήψεως (φτύσιμο σε κυπελάκια) χωρίς εφαρμογή πρωτοκόλλου βιοασφάλειας.

Όσο για τα απορρίμματα που δημιουργούνται, δεν προβλέπεται η αποκομιδή τους από διαπιστευμένους φορείς, ως μολυσματικών αποβλήτων.

Καταγγέλλοντας ότι ακολουθείται νοοτροπία ξεπουλήματος προϊόντος προσφοράς, οι εργαστηριακοί γιατροί της Δυτικής Ελλάδας επισημαίνουν ότι «η ιατρική πράξη ευτελίζεται και ταυτόχρονα καταστρατηγείται κάθε αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων των εξεταζομένων». Προσθέτουν επίσης ότι η προχειρότητα εκτέλεσης της δειγματοληψίας από ανειδίκευτο προσωπικό και η μη τήρηση βασικών κανόνων στη διενέργεια αυτής καθαυτής της εξέτασης, καθιστούν τα αποτελέσματα αναξιόπιστα και θέτουν σε αμφισβήτηση τη διαμόρφωση της ποσόστωσης των κρουσμάτων στο γενικό σύνολο των διενεργούμενων τεστ.

Οι εργαστηριακοί γιατροί, κάλεσαν το υπουργείο Υγείας να βάλει φρένο στην απαξίωση των τεστ που αποτελούν ένα βασικότατο όπλο στη διαχείριση της πανδημίας, παραμένοντας αρωγός στον αγώνα καταπολέμησης του ιού.

Οι προμηθευτές

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) Κώστας Μαριάκης, επισημαίνει το θέμα των ελέγχων σε ότι αφορά την ποιότητα των διαγνωστικών τεστ που διατίθενται στην αγορά των φαρμακείων και την τήρηση των προδιαγραφών ποιότητας που έχουν προσδιοριστεί από τη νομοθεσία.

Μιλώντας στο in.gr, o κ. Μαριάκης τόνισε πως «τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ για τον κοροναϊό, είτε πρόκειται για rapid test είτε πρόκειται για self -test, έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Οι προδιαγραφές που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας προβλέπουν ότι τα self-test αυτά θα πρέπει να έχουν σήμανση CE μαζί με έναν τετραψήφιο κωδικό. Όσο για τα rapid test, ο ΕΟΦ έχει εκδώσει μια λίστα με 7 προϊόντα που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας. Όμως ελάχιστα από αυτά κυκλοφορούν στα φαρμακεία, καθώς είναι ακριβότερα και δεν γίνεται έλεγχος».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024