Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο Επστάιν – Θύμα κατέθεσε ότι η Γκισλέιν Μάξγουελ ήταν παρούσα κατά τους βιασμούς της

Σκάνδαλο Επστάιν – Θύμα κατέθεσε ότι η Γκισλέιν Μάξγουελ ήταν παρούσα κατά τους βιασμούς της

Η μάρτυρας, που καταθέτει με το ψευδώνυμο «Τζέιν» υποστηρίζει ότι ο Επστάιν ξεκίνησε να την κακοποιεί σεξουαλικά όταν ήταν μόλις 14 ετών, ενώ προσθέτει ότι η Μάξγουελ ήταν αρκετές φορές στο δωμάτιο όταν συνέβαιναν όλα αυτά

Η πρώτη μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ για διακίνηση ανηλίκων, κατέθεσε την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι ήταν μόλις 14 ετών όταν η βρετανή κοσμική φέρεται να την παρέσυρε στον κακοποιητικό κύκλο του Τζέφρι Επστάιν.

Η μάρτυρας, που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Τζέιν» για να καταθέσει στο δικαστήριο, κατηγορεί τη Μάξγουελ ότι ορισμένες φορές ήταν παρούσα την ώρα που την κακοποιούσαν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έλαβε μέρος στις πράξεις.

Ο Επστάιν, ένας νεοϋορκέζος χρηματοοικονομικός σύμβουλος και καταδικασμένος βιαστής, στον κύκλο του οποίου υπήρχαν πρόσωπα όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Πρίγκιπας Άντριου, αυτοκτόνησε ενώ κρατούνταν σε φυλακή της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2019, εν αναμονή της δίκης του για εμπορία ανθρώπων. Η 59χρονη Μάξγουελ είναι κόρη του Ρόμπερτ Μάξγουελ, του εκλιπόντα βαρόνου των βρετανικών ΜΜΕ, και συνελήφθη στο Νιου Χάμσαϊρ τον Ιούλιο του 2020.

Η Μάξγουελ κατηγορείται για έξι εγκλήματα που σχετίζονται με τη φερόμενη ως συμμετοχή της στην σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον Επστάιν. Έχει αρνηθεί την ενοχή της.

«Είχατε ποτέ σεξουαλική επαφή με τον Τζέφρι Επστάιν;», ρώτησε τη Τζέιν η εισαγγελέας Άλισον Μόου. Η μάρτυρας απάντησε καταφατικά.

Η Μόου στη συνέχεια τη ρώτησε πόσων χρονών ήταν εκείνη την εποχή, με την μάρτυρα να απαντά ότι ήταν 14 ετών.

«Συνέβη μία ή περισσότερες φορές όταν ήσασταν 14 ετών;», συνέχισε η εισαγγελέας. «Περισσότερες από μία φορές», απάντησε εκείνη.

Έπειτα η μάρτυρας ερωτήθηκε αν υπήρχαν και άλλα άτομα στο δωμάτιο και απάντησε καταφατικά.

Η Μόου τη ρώτησε: «Ποιο πρόσωπο ήταν τις περισσότερες φορές στο δωμάτιο ενώ είχατε σεξουαλική επαφή με τον Τζέφρι Επστάιν όταν ήσασταν 14 ετών;»

«Η Γκισλέιν Μάξγουελ», απάντησε η Τζέιν.

Η Τζέιν κατέθεσε για τον τρόπο με τον οποίο η Μάξγουελ προετοίμαζε τα θύματα, ώστε να γίνουν δεκτικά στον Επστάιν, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους και σταδιακά εισάγοντας όλο και πιο ανάρμοστες συμπεριφορές, προκειμένου να αντιληφθούν την κακοποίηση ως κάτι φυσιολογικό.

Η Τζέιν δήλωσε στο δικαστήριο ότι γνώρισε τη Μάξγουελ το καλοκαίρι του 1994, σε μια διακεκριμένη καλλιτεχνική κατασκήνωση στο Μίσιγκαν, το Κέντρο Τεχνών Interlochen.

«Τρώγαμε παγωτό», θυμήθηκε η Τζέιν. «Καθόμασταν και μιλούσαμε και τότε είδαμε αυτή την ψηλή, λεπτή γυναίκα να μας πλησιάζει».

«Έβγαζε βόλτα ένα χαριτωμένο σκυλάκι, το οποίο μας πλησίασε κι εμείς ρωτήσαμε αν μπορούμε να το χαϊδέψουμε. Πιάσαμε κουβέντα και χαϊδεύαμε τον σκύλο. Οι υπόλοιποι συμμαθητές μου πήγαν στην τάξη».

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ένας άνδρας, που αργότερα η Τζέιν έμαθε ότι ήταν ο Επστάιν. Η Τζέιν ανέφερε ότι ενδιαφέρθηκε να μάθει για τη ζωή της στην κατασκήνωση και της είπε ότι έδινε υποτροφίες σε παιδιά. Η Τζέιν είχε πρόσφατα χάσει τον πατέρα της από λευχαιμία και η οικογένειά της είχε χρεοκοπήσει.

Όταν έμαθαν ότι η Τζέιν ήταν από το Παλμ Μπιτς, της ζήτησαν τον αριθμό της μητέρας της και εκείνη τους έδωσε τα στοιχεία της. Όταν επέστρεψε στο σπίτι της από την κατασκήνωση, την πήραν τηλέφωνο και την κάλεσαν για τσάι μαζί με τη μητέρα της.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στο σπίτι του Επστάιν, εκείνος είπε στη μητέρα της Τζέιν ότι ήθελε να ακούσει τη Τζέιν να τραγουδάει. Στους μήνες που ακολούθησαν, η Τζέιν περνούσε χρόνο με τον Επστάιν κάθε μία ή δύο εβδομάδες. Συνήθως η Μάξγουελ ήταν μαζί τους, υποστηρίζει η ίδια.

Την πήγαν για ψώνια και στο σινεμά, «χαλαρά πράγματα», όπως τα χαρακτήρισε η ίδια στη δίκη. Υπήρχαν όμως και κάποια πράγματα που της φαίνονταν παράξενα.

«Θυμάμαι, ίσως την πρώτη φορά που πήγα στην πισίνα και βγήκα έξω και ήταν τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες, και η Γκισλέιν. Καμιά τους δεν φορούσε το πάνω μέρος του μαγιό και κάποιες ήταν γυμνές», δήλωσε η Τζέιν. «Σοκαρίστηκα, γιατί δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο».

Η Τζέιν υποστηρίζει ότι την πρώτη φορά που την κακοποίησε ο Επστάιν, ήταν στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς, ενώ της έλεγε ότι θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην καριέρα στις τέχνες, την οποία ονειρευόταν.

«Μου είπε: τους ξέρω όλους, ξέρω όλους τους ατζέντηδες, ξέρω όλους τους φωτογράφους, ξέρω τον ιδιοκτήτη της Victoria’s Secret, επομένως μπορώ να κάνω τα πάντα, όμως πρέπει να είσαι έτοιμη για αυτά», θυμήθηκε η Τζέιν. «Η συζήτηση τέλειωσε ξαφνικά. Ήμουν στο γραφείο του. Απλώς έπιασε το χέρι μου και μου είπε: ακολούθησέ με».

«Με πήγε στο σπιτάκι δίπλα στην πισίνα, στα δεξιά ήταν ένας χαμηλός καναπές και απλώς με τράβηξε προς το μέρος του. Με έβαλε να καθίσω στη γωνία και δεν είπε ούτε μια λέξη», δήλωσε η Τζέιν. Ο Επστάιν κατέβασε το παντελόνι του. «Με έβαλε να καθίσω επάνω του και στη συνέχεια αυνανίστηκε επάνω μου».

«Είχα παγώσει από το φόβο μου. Δεν είχα ξαναδεί πέος στη ζωή μου».

Η σεξουαλική της κακοποίηση συνεχίστηκε για τα επόμενα τρία χρόνια, σχεδόν σε κάθε επίσκεψή της στον Επστάιν, περίπου μια φορά ανά δυο εβδομάδες, όπως κατέθεσε το θύμα. Όταν ήταν 14, 15 και 16 ετών, η Τζέιν αναφέρει ότι κάποιες φορές ήταν και η Μάξγουελ στο δωμάτιο την ώρα που την κακοποιούσε ο Επστάιν. Μερικές φορές της έπιανε το στήθος, υποστηρίζει.

«Χέρια με έπιαναν παντού», κατέθεσε η Τζέιν σε σχέση με μια συγκεκριμένη συνάντησή της με τη Μάξγουελ και τον Επστάιν. Το θύμα κατήγγειλε τον ομαδικό της βιασμό, από τον Επστάιν, τη Μάξγουελ και άλλους.

Η Τζέιν στράφηκε πολλές φορές προς τους ενόρκους ενώ μιλούσε, ενώ έκανε χειρονομίες. Μερικές φορές, αναγκαζόταν να σταματήσει και να πάρει βαθιές ανάσες πριν συνεχίσει να περιγράφει τις λεπτομέρειες αυτών των πράξεων.

Η φωνή της έσπασε δυο φορές στη διάρκεια της κατάθεσής της. Η Μάξγουελ έγραψε πολλά σημειώματα προς τους δικηγόρους της την ώρα της δίκης, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Τζέιν κλήθηκε να καταθέσει δεύτερη, αμέσως μετά τον Λόρενς Πολ Βισόσκι Τζούνιορ που εργαζόταν πολύ καιρό ως πιλότος του Επστάιν. Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Βισόσκι αναφέρθηκε στη σχέση της Μάξγουελ με τον Επστάιν όπως την είχε βιώσει ο ίδιος, λέγοντας ότι στην ιεραρχία του κυκλώματος εκείνη ήταν το «Νούμερο 2» και ο Επστάιν το «Νούμερο 1».

Οι συνήγοροι της Μάξγουελ τον ρώτησαν αν είχε δει ποτέ τον Επστάιν να εμπλέκεται σε σεξουαλικές πράξεις, στο οποίο απάντησε αρνητικά.

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024