Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης - Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός και αργότερα υγειονομικά σωστός, τόνισε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης – Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός και αργότερα υγειονομικά σωστός, τόνισε ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμούς στους 60άρηδες. Τι θα προτείνει στους ειδικούς για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, όπως αναμενόταν, αναφέρθηκε στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός αρχικά ανακοίνωσε, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την πλήρη ένταξη στην άυλη-ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οροθετικών ασθενών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και να δώσει τη δυνατότητα αναδοχής σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον HIV ή από ηπατίτιδα Β και ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία, στο πλαίσιο της πολιτικής για άρση όλων των διακρίσεων σε βάρος των οροθετικών και για τη διευκόλυνση της θεραπείας τους.

Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν αναγκαίο και υπογράμμισε ότι αυτή η λέξη είναι πιο δυνατή από τη λέξη υποχρεωτικός. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μέτρο αυτό έρχεται και εν όψει των επιπτώσεων της παραλλαγής Όμικρον.

Έκανε λόγο για αναλογικότητα του μέτρου, αλλά αναφέρθηκε και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον απασχόλησε πολύ αυτή η απόφαση, καθώς είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός.

Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά αργότερα να φανώ υγειονομικά σωστός, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αδυσώπητα τα δεδομένα

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας».

Γιατί τώρα, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τον τελευταίο μήνα μόλις 70 χιλιάδες από τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μέτρο είναι αναλογικό. Για τα 100 ευρώ ως πρόστιμο σημείωσε ότι μόνο αυτό προσδίδει υποχρεωτικό χαρακτήρα στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Το πρόστιμο είναι πολύ μικρότερο από αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες. Είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο προς την πορεία για την αρρώστια και τον πόνο, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την τρίτη δόση

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ τόνισε ότι πρώτη η χώρα μας άνοιξε την τρίτη, αναμνηστική δόση σε όλους. Αν μπορούμε, μάλιστα, να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε την τρίτη δόση και στους τέσσερις μήνες, αν το εγκρίνουν οι ειδικοί, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι δράσεις μας πρέπει να είναι αναλογικές. «Δεν γεμίζουν από στρατιωτικούς και αστυνομικούς οι ΜΕΘ, από ηλικιωμένους γεμίζουν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τι άλλο θα είχατε να προτείνετε για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική αυτή την εκστρατεία πειθούς» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Αυτή μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα. 83% άνω των 60 ετών πείστηκαν. Το 17% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για να το αγνοήσει κανείς» συμπλήρωσε.

Για τη συνταγματικότητα του μέτρου

«Άκουσα και κάποιους συναδέλφους να ρωτούν αν είναι συνταγματικό το μέτρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».

Μεγάλη αύξηση των εμβολιασμών στους άνω των 60 μετά τις ανακοινώσεις

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι από την ώρα που ανακοινώθηκε το μέτρο, έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού πολιτών άνω των 60 ετών. «Τους ευχαριστώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάμε καλά, αλλά χρειάζεται να πάμε καλύτερα για να πέσουν οι τίτλοι τέλους στην πανδημία. Έπεσαν έξω οι προβλέψεις των ειδικών για το τείχος ανοσίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν φτάνει το 70%, σημείωσε.

Η πολιτική που ακολουθώ σώζει ζωές ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα ακούσω κάθε πρόταση, αλλά όχι προτάσεις-φωτοβολίδες όπως η προαιρετική υποχρεωτικότητα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι ο Παύλος Πολάκης «έκλεισε το μάτι» στους αντιεμβολιαστές στην τοποθέτησή του και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πατάει σε δύο βάρκες».

Θέλουμε μια κοινωνία που θα προχωρά, συμπεριλαμβάνοντας και τα πιο διστακτικά της τμήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μπορούμε μετά από σχεδόν δύο χρόνια να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία μικροπολιτικού συμφέροντος;», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης.

Θέλουμε ένα μέτρο αποτελεσματικό, ένα μέτρο προτροπής, είπε στη συνέχεια. «Θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας όταν δεν θα έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τελειώνοντας την ομιλία του.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024