Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο

Γιατί να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο

Γράφει η Δρ Μαρία Λινού

Όπως κι εμείς, έτσι και τα κατοικίδια, έχουν ανάγκη από τακτικό έλεγχο της υγείας τους. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο δεν αφορά μόνο στον εμβολιασμό του κατοικίδιου, ούτε σε κάποια αρρώστια για την οποία έχει εμφανίσει συμπτώματα. Θα πρέπει να γίνεται τακτικά και για προληπτικούς λόγους για κάθε έναν από τους μικρούς μας φίλους. Ιδιαίτερα αν αναφερόμαστε στις γάτες. Πολλοί κηδεμόνες κατοικίδιων έχουν την εντύπωση πως οι γάτες δε χρειάζονται τόσο συχνή φροντίδα όσο οι σκύλοι. Η αλήθεια είναι όμως, πως η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι το ίδιο απαραίτητη.

Η προετοιμασία για την επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι σημαντική για τη γάτα σας. Φροντίστε να δημιουργήσετε τις συνθήκες ώστε να νιώσει άνετα στο χώρο, καθώς και με άλλους ανθρώπους.

.

Γνωρίστε τη γάτα σας

Από την πρώτη στιγμή που θα πάρετε τη γάτα σας είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της, καθώς και να ενημερωθείτε σχετικά με τη φροντίδα που χρειάζεται.

Ενημέρωση για τη διατροφή

Είναι φυσιολογικό να χρειάζεστε μία ενημέρωση για την κατάλληλη διατροφή που πρέπει να δίνετε στη γάτα σας ώστε να παραμένει υγιής και να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας της. Στην πρώτη επίσκεψή σας, ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει και θα σας προτείνει τροφές σύμφωνα με τις ανάγκες του κατοικίδιού σας.

Ενημερωθείτε για τον εμβολιασμό

Από την πρώτη στιγμή που θα αποκτήσετε μία γάτα, θα πρέπει να φροντίσετε να τη θωρακίσετε απέναντι σε πιθανές ασθένειες. Το πλάνο εμβολιασμού είναι αυτό που θα ορίσει ποια εμβόλια πρέπει να κάνει τη γάτα σας και πότε. Στην πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο, θα δημιουργηθεί το πλάνο εμβολιασμού με όλα τα απαραίτητα εμβόλια που χρειάζεται η γάτα σας.

.

Η πρόληψη είναι σημαντική

Εκτός από τον ετήσιο εμβολιασμό και τον αποπαρασιτισμό σύμφωνα  πάντα με το πρόγραμμα που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρός σας, θυμηθείτε ότι ο τακτικός έλεγχος της υγείας της γάτας σας είναι σημαντικός. Πολλές φορές οι κηδεμόνες γάτας δυσκολεύονται να καταλάβουν τα συμπτώματα που ίσως παρουσιάζει το κατοικίδιό τους. Οι γάτες είναι ζώα που κρύβουν την αρρώστια τους και συχνά για να καταλάβουμε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στην υγεία τους περνάει καιρός.

Θα πρέπει λοιπόν να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρο ώστε να προχωράτε στη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας νωρίς ή και να την προλαμβάνετε τελείως. Ένας προληπτικός κτηνιατρικός έλεγχος δύο φορές το χρόνο είναι απαραίτητος για την ευζωία και μακροζωία του αγαπημένου σας κατοικιδίου.

Γράφει η Δρ Μαρία Λινού, DVM, PhD.

Απόφοιτος της  Κτηνιατρικής  σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι  κλινικός κτηνίατρος στο ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα για περισσότερα από 25 χρόνια, ενώ παράλληλα εργάζεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ως αρμόδια για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τη διάχυση της επιστήμης  με έμφαση στα λοιμώδη νοσήματα ανθρώπων και ζώων.

Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών φορέων και έχει διδακτικό και συγγραφικό επιστημονικό έργο.

Μέσα από την επιστημονική και επαγγελματική της κατάρτιση, τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην εφαρμογή των αρχών της Ενιαίας Υγείας  στη Δημόσια Υγεία ,στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών ζώων και ανθρώπων.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Instagram account εδώ.


Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024