Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεροτζιάφας - Μην ακούτε τους σκοταδιστές - Η θρόμβωση δεν είναι στις επιπλοκές του εμβολίου

Γεροτζιάφας – Μην ακούτε τους σκοταδιστές – Η θρόμβωση δεν είναι στις επιπλοκές του εμβολίου

«Το πρόβλημα συνεχίζει να είναι η Δέλτα», ανέφερε ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας, που συνέστησε ψυχραιμία για την παραλλαγή Όμικρον

Για την παραλλαγή Όμικρον αλλά και για την επικράτηση της Δέλτα μίλησε ο καθηγητής αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Ο ίδιος σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανέφερε πως χρειάζεται αύξηση των εμβολιασμών, ενώ εκτίμησε πως οι αντοχές του συστήματος υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε τοπικά lockdown. Ακόμα αναφέρθηκε σε νέα μελέτη που αποδεικνύει ότι η θρόμβωση δεν περιλαμβάνεται στις επιπλοκές των εμβολίων.

«Δεν αλλάζει το γενικό παιχνίδι με την μετάλλαξη αυτή, γιατί είναι κάτι που έχουμε ξαναζήσει και με τη μετάλλαξη Δέλτα και με τη βρετανική μετάλλαξη», είπε ο κ. Γεροτζιάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογική εξέλιξη του ιού, το νόσημα δεν αλλάζει» είπε ακόμα ο ίδιος, προσθέτοντας:

«Θα δείξει αν θα είναι βαρύτερα ή λιγότερο βαριά τα περιστατικά από όσους προσβλήθηκαν με την Όμικρον αλλά γενικά το covid σαν νόσημα δεν αλλάζει γιατί ο ιός είναι ο ίδιος. Τα ερωτήματα είναι δύο: Αν θα έχουμε μεγαλύτερη η διασπορά, που η απάντηση είναι μάλλον ναι, ωστόσο δεν είναι πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί άμεσα, λ.χ. σε ένα μήνα ή ένα τρίμηνο. Το πρόβλημα συνεχίζει να είναι η Δέλτα με την μεγάλη μεταδοτικότητά της και η ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, αλλά και να μαζικοποιηθούν αυτοί με την τρίτη δόση στην Ελλάδα».

Δεν είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση

Ο ίδιος μίλησε και για το ερώτημα που αφορά στο αν η παραλλαγή Όμικρον «ξεφεύγει» από τα εμβόλια και αν θα χρειαστούν καινούργια. «Εδώ και ένα χρόνο γίνεται λόγος για τα εμβόλια της δεύτερης γενιάς, αυτά δηλαδή που θα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις που θα εμφανιστούν. Άρα δεν είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα, γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία», σημείωσε.

«Η θρόμβωση δεν είναι μεταξύ των επιπλοκών των εμβολίων»

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, επισήμανε πως «αυτό που έχει σήμερα μεγάλη σημασία είναι ο κόσμος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να πάει να εμβολιαστεί. Να μην ακούνε τους διαφόρους σκοταδιστές που λένε ψέματα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν προκαλεί θρομβώσεις και ιδίως στην Ελλάδας που έχουμε τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι δύο εμβόλια που δεν προκαλούν θρομβώσεις», ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Κάναμε μελέτες για το εάν το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις ή όχι. Σήμερα ξέρουμε ότι τα εμβόλια αυτά δεν ενεργοποιούν το σύστημα της θρόμβωσης με τέτοιο τρόπο ώστε αν προκαλέσει θρόμβωση. Είναι σπανιότατες οι άλλες επιπλοκές, αλλά η θρόμβωση δεν είναι μεταξύ των επιπλοκών των εμβολίων. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν επιχείρημα για αυτούς που δεν εμβολιάζονται με αυτό το επιχείρημα».

Ανάγκη για τοπικά περιοριστικά μέτρα

«Δεν τελειώνουμε με την πανδημία. Να οργανωθούμε σε ένα μακροπρόθεσμο διάστημα με τις δουλειές και τη ζωή μας, μπαίνοντας σε μια κουλτούρα εμβολιασμού. Να μπούμε στην λογική οργάνωσης των συστημάτων Υγείας» είπε ακόμα ο κ. Γεροτζιάφας.

Αναφερθείς στα σενάρια για επιπλέον μέτρα, ο ίδιος τόνισε: «Όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο πιο γρήγορα πέφτει το κύμα γιατί “σπάνε” οι αλυσίδες μετάδοσης. Το αν θα μπούμε σε lockdown ή όχι δεν εξαρτάται από το είδος της μετάλλαξης, αλλά από το βαθμό κορεσμού του συστήματος Υγείας».

Ο κ. Γεροτζιάφας μίλησε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ελληνικό σύστημα Υγείας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη, ενδεχομένως, τοπικών περιοριστικών μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης. «Να εμβολιαστεί ο κόσμος τώρα για μην δυσκολέψουν τα πράγματα τον Φεβρουάριο. Αν μπούμε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές με την αγορά ανοικτή και την κυκλοφορία μεγάλη, με υψηλό ιικό φορτίο, θα επαναληφθεί αυτό που έγινε το καλοκαίρι με επακόλουθα αυτά που έγιναν το Σεπτέμβρη και τώρα», είπε.

Μεϊμαράκης: Κίνδυνος επαναμόλυνσης

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Γιώργος Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί που προσβλήθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον ήταν κατά κόρον άτομα τα οποία είχαν ήδη νοσήσει από κάποια άλλη μορφή του ιού.

Ο ίδιος μίλησε και για την κατάσταση στη Γερμανία, με την μεταφορά ασθενών της νόσου από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω και της εκεί πίεσης του συστήματος Υγείας.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024