Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «κρυμμένος θησαυρός» των έργων ΣΔΙΤ είναι οι νέες φυλακές

Ο «κρυμμένος θησαυρός» των έργων ΣΔΙΤ είναι οι νέες φυλακές

Τα επόμενα χρόνια η κατασκευή νέων Καταστημάτων Κράτησης σε όλη την Ελλάδα θα φέρει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και θα κινητοποιήσει εγχώριες, και όχι μόνο, κατασκευαστικές εταιρείες

Ποιος να το φανταζόταν ότι θα υπήρχε και ορολογία… «real estate φυλακών». Κι όμως, τα επόμενα χρόνια η κατασκευή νέων Καταστημάτων Κράτησης σε όλη την Ελλάδα θα φέρει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και θα κινητοποιήσει εγχώριες, και όχι μόνο, κατασκευαστικές εταιρείες. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικά η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δρομολογούν ένα ευρύ πρόγραμμα κατασκευής νέων φυλακών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες που έχουν κατασκευαστεί πριν από 40 ή 50 χρόνια. Και δεν είναι μόνο οι επενδύσεις σε νέες φυλακές.

Το κρίσιμο διακύβευμα είναι οι υπεραξίες που θα δημιουργηθούν πέριξ των περιοχών από τις οποίες θα απομακρυνθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τρία έργα που θα γίνουν με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι ιδιαίτερα ώριμα και σύντομα θα υπάρξουν προκηρύξεις διαγωνισμών. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

Μεταφέρονται στον Ασπρόπυργο οι φυλακές Κορυδαλλού

Κατασκευή του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου, το οποίο θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού που θα κλείσουν. Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ, πέρασε πρόσφατα και εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή, βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σύντομα θα προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός. Οι νέες φυλακές, δυναμικότητας 2.000 θέσεων, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν 4 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και η διάρκεια της ΣΔΙΤ θα είναι 27 χρόνια.

Θα κατασκευαστεί στο δημόσιο ακίνητο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», συνολικής έκτασης 103 στρεμμάτων, στο οποίο έχουν ήδη γίνει εργασίες. Δεν πρόκειται για μια απλή φυλακή, αλλά για ένα πολυδύναμο κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει 12 πτέρυγες κρατουμένων, ιατρείο και νοσοκομείο, σχολικό συγκρότημα δύο ορόφων, κτίριο μεταγωγών αλλά και 7 δικαστικές αίθουσες για υποθέσεις υποδίκων, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, εκκλησία, χώρους για θεραπευτικά προγράμματα. Οπως αναφέρεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η επιλογή της παλαιάς βάσης του ΝΑΤΟ έγινε διότι είναι ικανοποιητική η χρονοαπόσταση από το αστικό κέντρο των Αθηνών, από το Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας και από τα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, με χρήση του οδικού άξονα της Αττικής Οδού ενώ δεν επηρεάζονται άμεσα τα οικιστικά σύνολα του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας και της Μαγούλας. Ωστόσο, η μετεγκατάσταση στον Ασπρόπυργο απελευθερώνει την έκταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι φυλακές Κορυδαλλού. Μια έκταση που θα κινητοποιήσει επενδυτές για τη μεταμόρφωσή της σε πάρκο αναψυχής και πολιτισμού το οποίο θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζεται από τοπικούς παράγοντες ως το «Ελληνικό του Κορυδαλλού». Η δημιουργία ενός μεγάλου χώρου πρασίνου με πολιτιστικές και άλλες δράσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των κατοικιών από 25% έως 40%.

Νέο Κατάστημα Κράτησης 1.000 κρατουμένων στη Χαλκίδα

Πρόκειται για ένα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης πενταετίας. Θα πρόκειται για οικονομική φυλακή, δηλαδή θα εκτίουν την ποινή τους καταδικασμένοι για εγκλήματα οικονομικής φύσεως. Η έκταση έχει ήδη βρεθεί. Είναι 80 στρέμματα και αποτελεί τμήμα του παλαιού Πεδίου Βολής Χαλκίδας. Ο φάκελος έχει προχωρήσει γρήγορα, ολοκληρώνονται οι εδαφολογικές μελέτες και αναλαμβάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΜΟΜΚΑ). Σε πρόσφατή επίσκεψή της στη Χαλκίδα, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, τόνισε ότι η έκταση 9 στρεμμάτων όπου βρίσκονται οι σημερινές φυλακές θα αναπλαστεί και θα αποδοθεί στους πολίτες.

Ξεμπλοκάρει 10 χρόνια μετά η φυλακή στα Ιωάννινα

«Μοντέλο Κορυδαλλού» επιλέγεται και για τις νέες φυλακές Ιωαννίνων, ένα έργο που δείχνει να ξεμπλοκάρει, έπειτα από δεκαετή περιπέτεια. Μέσω ΣΔΙΤ θα κατασκευαστεί νέο Κατάστημα Κράτησης σε έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή Κόντσικας του Δήμου Ιωαννιτών. Η νέα φυλακή θα έχει χωρητικότητα 600 κρατουμένων και ήδη έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη σύνταξη των σχετικών μελετών από τη ΜΟΜΚΑ. Το έργο αναμένεται να έχει αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Μελετούν ανοικτό Κατάστημα στη Μεγαλόπολη

Στα σκαριά βρίσκεται και η μελέτη για την κατασκευή ανοικτού Καταστήματος Κράτησης Εργασίας στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Επελέγη η θέση Αγιος Αθανάσιος, η οποία βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης και εντός των διοικητικών ορίων Νέας Εκκλησούλας και Μεγαλόπολης. Η προτεινόμενη έκταση έχει συνολική επιφάνεια 1.580 στρέμματα και θεωρείται κατάλληλη για την ανέγερση κτιριακών και λοιπών υποδομών, βάσει των προβλεπομένων εκ της κείμενης νομοθεσίας κριτηρίων. Το εν λόγω Κατάστημα Κράτησης, που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο της αποκατάστασης των συνεπειών από την απολιγνιτοποίηση των μονάδων της Μεγαλόπολης, θα έχει π`ολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και κλάδων που θα συνεργαστούν και την εν γένει σωφρονιστική πολιτική της χώρας. Το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης θα είναι ανοικτού τύπου και θα φιλοξενεί κρατουμένους, καταδικασθέντες με μικρές ποινές. Θα λειτουργεί στα πρότυπα των Αγροτικών Καταστημάτων, ωστόσο, θα μπορούν οι κρατούμενοι να συμμετέχουν και σε άλλες εργασίες συνδεόμενες με οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024