Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάμερες βιομετρικής αναγνώρισης θα παρακολουθούν τους δημοσιογράφους στην Κίνα

Κάμερες βιομετρικής αναγνώρισης θα παρακολουθούν τους δημοσιογράφους στην Κίνα

Το σύστημα της επαρχίας Χενάν θα εκδίδει προειδοποιήσεις όταν οι δημοσιογράφοι εισέρχονται σε ξενοδοχεία, αγοράζουν εισιτήρια ή περνούν τα σύνορα.

Μια από τις τρεις μεγαλύτερες επαρχίες της Κίνας παρήγγειλε σύστημα αναγνώρισης προσώπων που θα παρακολουθεί τις κινήσεις δημοσιογράφων, ξένων φοιτητών και άλλων «ύποπτων προσώπων».

Στην Κίνα λειτουργεί σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο παρακολούθησης στον κόσμο με εκατομμύρια κάμερες αναγνώρισης προσώπων να καταγράφουν τους διερχομένους σε δημόσιους χώρους.

Το σύστημα που ετοιμάζει η επαρχία Χενάν για τα «ύποπτα πρόσωπα», θα αντλεί στοιχεία από κρατικές βάσεις δεδομένων και θα παρουσιάζει αυτόματα τους φακέλους των ατόμων που αναγνωρίζονται από τις 3.000 κάμερες που λειτουργούν στην επαρχία.

Οι προδιαγραφές του βιομετρικού συστήματος παρατίθενται στην προκήρυξη του διαγωνισμού προμήθειας που αναρτήθηκε για λίγο στον δικτυακό τόπο του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Επαρχίας Χενάν.

Διαβάστε επίσης:

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναρτήθηκε στις 29 Ιουλίου, λίγες ημέρες αφότου δημοσιογράφοι του BBC, των Los Angeles Times και του Γαλλικού Πρακτορείου στοχοποιήθηκαν σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τα ρεπορτάζ τους για τις σαρωτικές πλημμύρες στο Χενάν.

Άλλα έγγραφα που εξέτασε το Reuters δείχνουν ότι συμβόλαιο ύψους 5 εκατ. γουάν (700.000 ευρώ) ανατέθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στην κινεζική εταιρεία Neusoft, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Κανένα σχόλιο δεν έκανε ούτε η κυβέρνηση του Χενάν.

Ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι το σύστημα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του συμβολαίου, παραμένει ωστόσο ασαφές αν έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Ορισμένα έγγραφα αναφέρονται στην παρακολούθηση δημοσιογράφων γενικά, άλλα όμως στοχοποιούν ειδικά τους δημοσιογράφους ξένων χωρών.

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας δεν διευκρίνισε γιατί θέλει να παρακολουθεί δημοσιογράφους ή ξένους φοιτητές, ανέφερε όμως ότι μια άλλη ομάδα ενδιαφέροντος είναι «γυναίκες από γειτονικές χώρες που διαμένουν στην Κίνα παράνομα».

Οι όροι του διαγωνισμού προέβλεπαν ότι οι κάμερες θα μπορούν να αναγνωρίζουν ακόμα και πρόσωπα που φορούν μάσκα ή γυαλιά και ότι το σύστημα θα μπορεί να αναζητά πρόσωπα με βάση φωτογραφίες που εισάγονται.

Τουλάχιστον 2.000 αξιωματικοί και αστυνομικοί θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα, το οποίο θα χωρίζει τους δημοσιογράφους σε τρεις κατηγορίες –πράσινο, κίτρινο και κόκκινο με αυξάνουσα σειρά κινδύνου.

Το σύστημα θα εκδίδει προειδοποιήσεις όταν οι δημοσιογράφοι εισέρχονται σε ξενοδοχεία, αγοράζουν εισιτήρια ή περνούν τα σύνορα της επαρχίας, αναφέρει το έγγραφο του διαγωνισμού.

«Τα ύποπτα πρόσωπα πρέπει να παρακολουθούνται από την αστυνομία και να ελέγχονται» λέει το κείμενο.

Το έγγραφο του διαγωνισμού εντοπίστηκε αρχικά από την αμερικανική εταιρεία IPVM, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα εργαλείων μαζικής παρακολούθησης.

«Αν και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει επιβεβαιωμένο ιστορικό σύλληψης και τιμωρίας δημοσιογράφων επειδή έκαναν τη δουλειά τους, το έγγραφο αποκαλύπτει την πρώτη γνωστή περίπτωση στην οποία η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αναπτύσσει τεχνολογία ασφάλειας ειδικά για να τελειοποιήσει την κρατική καταστολή δημοσιογράφων» δήλωσε στο Reuters ο Ντόναλντ Μέι της IPVM.

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024