Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - «Βιομηχανία μεταλλάξεων» η Αφρική λόγω χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού

Κοροναϊός – «Βιομηχανία μεταλλάξεων» η Αφρική λόγω χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού

Τρομακτικά μικρά τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στις φτωχές χώρες, επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού και τη δημιουργία νέων στελεχών. Τεράστιες οι ευθύνες του πλούσιου και ανεπτυγμένου κόσμου.

«Οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν εν δυνάμει εργοστάσια παραγωγής νέων στελεχών», έλεγε τον περασμένο Ιούλιο ο Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Vanderbilt University Medical Center.

Και εξηγούσε: «Όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι τόσο περισσότερες δυνατότητες να πολλαπλασιαστεί έχει ο ιός. Όταν δε πολλαπλασιάζεται, μεταλλάσσεται επίσης και θα μπορούσε στην πορεία να προκύψει ένα στέλεχος πολύ πιο επικίνδυνο».

Τον Αύγουστο, επίσης, τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν στελέχη του πανεπιστημίου του Μέριλαντ επιβεβαίωσαν την παραπάνω εκτίμηση. Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη συχνότητα της εμφάνισης μεταλλάξεων – κάτι που, πρακτικά, σημαίνει πως όσο αυξάνεται το πρώτο τόσο μειώνονται οι δεύτερες.

Το SOS του ΠΟΥ

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι επίσης ξεκάθαρος. Αφού υπενθυμίζει ότι οι ιοί είναι ζωντανοί οργανισμοί που εξελίσσονται, καθώς και ότι κατά τον πολλαπλασιασμό τους είναι σύνηθες φαινόμενο να αλλάζουν, ξεκαθαρίζει το εξής: «Όσο ευρύτερα και περισσότερο κυκλοφορεί ένας ιός σε ένα πληθυσμό και προκαλεί μολύνσεις τόσο αυξάνει η πιθανότητα της μετάλλαξής του». Τόσο απλά…

«Είμαστε όλοι ασφαλείς μόνο εφόσον ο καθένας από εμάς είναι ασφαλής», επαναλαμβάνει διαρκώς ο διεθνής οργανισμός, επισημαίνοντας πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανθρώπων σε κάθε ήπειρο και γωνιά του πλανήτη, ειδικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των μετακινήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το δράμα της Αφρικής

Όλα τα παραπάνω έρχονται ξανά στο προσκήνιο και καθίστανται εξαιρετικά επίκαιρα μετά τον εντοπισμό του νέου στελέχους σε χώρες της υποσαχάριας και νότιας Αφρικής και τον συναγερμό που προκάλεσε σε Ευρώπη και αλλού.

Ειδικά καθώς, όπως μας λένε τα επίσημα στοιχεία, συνολικά στην ήπειρο έχει μέχρι στιγμής εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 7% του συνολικού πληθυσμού.

Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι στις «ύποπτες» χώρες το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο – αν και πολύ μικρό σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες.

Για του λόγου το αληθές, το χαμηλότερο ανάμεσά τους καταγράφεται στην Ναμίμπια, με 11,5% πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το υψηλότερο στο Λεσότο, με 26,5%.

Όσο για τη Μποτσουάνα, το δικό της ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι επισήμως 19,5%.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ποσοστά που προκαλούν τρόμο. Όπως το 0,42% του Τσαντ, το περίπου 1% της Υεμένης, της Αιθιοπίας, του Νότιου Σουδάν και του Μάλι, το 2% του Καμερούν, του Κογκό και της Ουγκάντα, το γύρω στο 3% του Τζιμπουτί, του Μπενίν, της Σομαλίας, του Μαλάουι, της Γκάνα και της Σιέρα Λεόνε, καθώς και πολλά άλλα ανατριχιαστικά…

Τι συνέβη στην Ινδία

Αξίζει να θυμίσουμε, σε όσους ξεχνούν εύκολα ή δεν θέλουν να θυμούνται, ότι ανάλογη ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στην Ινδία το φθινόπωρο του 2020, όταν έκανε εκεί την εμφάνισή της η «Δέλτα», που άλλαξε επί τα χείρω τα δεδομένα της πανδημίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ακόμη και σήμερα δε, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 30%, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί και νέες μεταλλάξεις.

Τα παθήματα δεν φαίνεται, όμως, να γίνονται μαθήματα στον «ανεπτυγμένο» κόσμο, που ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα κρατήσει τους πρόσφυγες εκτός των συνόρων του – χωρίς να συνειδητοποιεί ότι με τον ιό δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο.

Οι διακηρύξεις αποδεικνύονται «άνθρακες» και τα ελλείμματα είναι τεράστια.

Μακρινοί οι στόχοι…

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις 5 από τις 54 χώρες της Αφρικής αναμένεται να έχουν πιάσει τον στόχο του 40% των πλήρως εμβολιασμένων ως το τέλος του έτους.

Μέχρι τότε, επίσης, εκτιμάται ότι θα λείπουν τουλάχιστον 275 εκατομμύρια δόσεις, όπως επίσης και εκατοντάδες εκατομμύρια σύριγγες μίας χρήσης που απαιτούνται για τη χορήγησή τους.

Μετά από όλα αυτά, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Τρίτος Κόσμος εκδικείται τον Πρώτο. Έστω και χωρίς να το θέλει. Και έτσι, τα επικείμενα Χριστούγεννα δεν θα θυμίζουν για μια ακόμη φορά την μακρινή κανονικότητα…

Πηγή: ot.gr

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024