Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσακλόγλου – Διευρύναμε νομοθετικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες

Τσακλόγλου – Διευρύναμε νομοθετικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες

Ο Πάνος Τσακλόγλου υποστήριξε ότι με το νόμο Χατζηδάκη δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση σε κατοχυρωμένα δικαιώματα τους

«Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ευθύνη κάθε ευνομούμενης και αποτελεσματικής πολιτείας είναι να αναγνωρίζει τα προβλήματα άμεσα και να παρεμβαίνει εγκαίρως με θεσμικές πρωτοβουλίες που βοηθούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας». Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Κλέωνα Γρηγοριάδη για τη νέα εργασιακή πραγματικότητα που αφορά στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας.

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «Στη χώρα μας η εργασιακή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί με τις πλατφόρμες αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά νομοθετικά από τη σημερινή κυβέρνηση με διεύρυνση δικαιωμάτων υπέρ των εργαζομένων και χωρίς καμία απολύτως υποχώρηση σε ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Καμία διάταξη του νέου νόμου 4808/2021 δεν δίνει το δικαίωμα στις πλατφόρμες να τροποποιούν μονομερώς το εργασιακό καθεστώς των διανομέων χωρίς να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια».

Οι ρυθμίσεις

Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νέου νόμου επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Με βάση το άρθρο 69 του ν.4808/2021 για να τεκμαίρεται ότι κάποιος απασχολείται με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών πρέπει να ισχύουν τέσσερα σωρευτικά κριτήρια.

α) Να μπορεί να αναθέτει το έργο που έχει αναλάβει σε υπεργολάβους/τρίτους, δηλαδή να μην είναι απαραίτητη η προσωπική παροχή του έργου.

β) Να μπορεί να αρνείται να πραγματοποιήσει έργο που του έχει ζητήσει η πλατφόρμα.

γ) Να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει.

δ) Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.

Εάν δεν ισχύουν και τα τέσσερα αυτά κριτήρια, δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ των ανεξάρτητων υπηρεσιών. Επομένως, οι απασχολούμενοι όταν δεν πληρούνται και τα τέσσερα αυτά κριτήρια μπορούν πολύ ευκολότερα πλέον να ζητήσουν να αναγνωριστεί ότι συνδέονται με την πλατφόρμα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Επιπλέον, ακόμα και αυτοί που εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητων υπηρεσιών αποκτούν για πρώτη φορά τα εξής δικαιώματα:

α) Να συστήνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις.

β) Να απεργούν.

γ) Να απαιτούν από τις πλατφόρμες, με τις οποίες συνεργάζονται την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την παροχή έργου (π.χ. καύσιμα, προστατευτικό κράνος, έξοδα συντήρησης μεταφορικού μέσου, κ.λπ.).

Μάλιστα, οι πλατφόρμες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους συνεργάτες τους για τα δικαιώματα αυτά», σημείωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης: Efood – Η νίκη των riders, η «άτακτη υποχώρηση» και η επόμενη ημέρα – Ισχυρό πλήγμα στη φήμη της

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση efood – Πώς φτάσαμε στις μεγάλες κινητοποιήσεις των διανομέων

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου «το θέμα είναι να μπορεί η πολιτεία να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, να διατηρεί ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά και να προστατεύει τους πιο αδύναμους. Με όλες μας τις δράσεις στο Υπουργείο Εργασίας, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε έμπρακτα τον κόσμο της εργασίας, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο ρευστά και αν είναι τα νέα δεδομένα».

Πηγή ot.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024