Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο - O «χάρτης» για την αναμνηστική δόση

Εμβόλιο – O «χάρτης» για την αναμνηστική δόση

Ποιοι πρέπει να την κάνουν, πότε, με ποιο εμβόλιο, τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Παρόλο που ο εμβολιασμός έναντι τουSARS-CoV-2 προστατεύει από τη βαριά νόσοCovid-19, είναι γνωστό ότι η ανοσία και κατά συνέπεια ο βαθμός προστασίας φθίνει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους.

Γι’ αυτό οι επιστήμονες (και) στη χώρα μας επενδύουν στο αναμνηστικό… τσίμπημα, αποδυναμώνοντας έτσι τον πανδημικό ιό. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες στον γενικό πληθυσμό, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση.

Πιο συγκεκριμένα:

– Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna έπειτα από έξι μήνες.

– Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με τα εμβόλια της Johnson & Johnson, της Pfizer ή μισή δόση Moderna έπειτα από δύο μήνες.

– Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Τι ισχύει

Η φυσική ανοσία σαφώς προσφέρει προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19, όμως η υβριδική ανοσία (δηλαδή, η ανοσία που αποκτά κανείς ύστερα από φυσική νόσηση και εμβολιασμό) έχει διαπιστωθεί ότι είναι η ισχυρότερη.

Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές οδηγίες ισχύουν τα εξής:

– Για τα άτομα που έχουν νοσήσει και έπειτα έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό με εμβόλιο Johnson & Johnson, συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον έξι μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.

– Για τα άτομα που έχουν νοσήσει και έπειτα έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό με εμβόλιο Pfizer ή Moderna, συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον έξι μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

– Για όσους είχαν κάνει πρώτη δόση με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και νόσησαν πριν ολοκληρώσουν τη δεύτερη δόση, συστήνεται εμβολιασμός τρεις έως έξι μήνες μετά τη νόσηση, με μία δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αναμνηστική δόση συστήνεται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

– Για άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson και νόσησαν μετά τον εμβολιασμό, συστήνεται εμβολιασμός έξι μήνες μετά τη νόσηση, με μία δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.

– Για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και νόσησαν μετά τον εμβολιασμό, συστήνεται εμβολιασμός έξι μήνες μετά τη νόσηση, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Τα τελευταία δεδομένα

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα, εστιάζουν στα οφέλη της τρίτης δόσης.

Αναλυτικότερα και όπως υπογραμμίζουν, «η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική και ταχεία, λόγω της πρότερης ανοσολογικής μνήμης, αύξηση των αντισωμάτων και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό και σοβαρής νόσησης».

Σύμφωνα με μελέτη από το Ισραήλ, άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και την ανάγκη νοσηλείας λόγω Covid-19.

Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, η Covid-19 είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι επτά φορές περισσότεροι.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024