Ο Τζο Μπάιντεν έχει προσκαλέσει περίπου 110 χώρες και εδάφη στη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία», συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων δυτικών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, στους οποίους, πάντως, δεν περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Κίνα

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η «Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και στην οποία δεν έχουν προσκληθεί ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα, έχει σκοπό τη «διαίρεση» του κόσμου, ενώ τη χαρακτηρίζει ως προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να «ιδιοποιηθούν» την δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία», που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Δεκεμβρίου με τη μορφή βιντεοδιάσκεψης, ως απόπειρα των ΗΠΑ να δημιουργήσουν νέες διαχωριστικές γραμμές, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει αρνητικά τη διοργάνωση αυτή.

«Δεν συνιστά τίποτε άλλο από μια απόπειρα πάραυτα να δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές. Αγωνιστήκαμε σκληρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να μειωθούν και να καταργηθούν οι διαχωριστικές γραμμές, αλλά σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να δημιουργήσουν νέες διαχωριστικές γραμμές και να διαιρέσουν τις χώρες σε καλές κατά την αντίληψή τους και κακές επίσης κατά την αντίληψή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιβάλει στις άλλες χώρες τη δική της αντίληψη για τη δημοκρατία και να ιδιοποιηθεί τη λέξη: «Προσπαθούν να ιδιοποιηθούν τη λέξη ‘δημοκρατία’. Δηλαδή, δημοκρατία είναι μόνο αυτό που ανταποκρίνεται στην αντίληψη της Ουάσινγκτον».

Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η «Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία» που διοργανώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει στόχο «να διαιρέσει τους ανθρώπους, τις χώρες σε δημοκρατικές και μη δημοκρατικές», ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την εν λόγω σύνοδο ως «χίμαιρα», η οποία πρέπει να δείξει ότι η συλλογική Δύση έχει μια εποικοδομητική, ενωτική ατζέντα.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προσκαλέσει περίπου 110 χώρες και εδάφη στη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία», συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων δυτικών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα και η Ρωσία, οι κύριοι γεωπολιτικοί αντίπαλοι της Ουάσινγκτον, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των προσκεκλημένων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί τις χώρες αυτές «απολυταρχίες», εναντίον των οποίων πρέπει να ξεσηκωθούν οι δημοκρατίες.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο σημείο σε σχέση με αυτό είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προσκαλέσει την Ταϊβάν, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη χώρα, αλλά επιθυμούν να βλέπουν ως πρότυπο δημοκρατίας απέναντι στην Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί ως μία από τις επαρχίες της, που θα επιστρέψει στους κόλπους της.

Η «Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία» είναι μια προεκλογική υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν. Σε μια πρώτη εκδοχή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, ενώ ένα χρόνο αργότερα διά ζώσης.

Τα ζητήματα που προκαλούν ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, παρά την πρόθεση που επέδειξαν να τη μετριάσουν ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τους στη Γενεύη, τον Ιούνιο.

Το τελευταίο ζήτημα που πυροδότησε την ένταση αυτή αφορά στις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, όπου διεξάγονται συγκρούσεις μεταξύ του Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών στo ανατολικό τμήμα της χώρας από το 2014. Τις τελευταίες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για το ζήτημα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr