
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας μετά την επανεκλογή του – Καμία παραχώρηση στη Β. Μακεδονία
«Η νέα κυβέρνηση δεν θα κάνει παραχωρήσεις από εθνικές θέσεις» τόνισε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.
Ο νυν πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε δεύτερη πενταετή θητεία, νικώντας τον αντίπαλό του Αναστάς Γκερτζίκοφ στον δεύτερο γύρο των εκλογών της 21ης Νοεμβρίου.
Σκληρή στάση
Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ κράτησε σκληρή στάση για τη Βόρεια Μακεδονία.
«Η νέα κυβέρνηση δεν θα κάνει παραχωρήσεις από εθνικές θέσεις όσον αφορά την ταυτότητα, τη βουλγαρική ιστορία και τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας πέρα από τα σύνορα», είπε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Ράντεφ, 58 ετών, έλαβε το 66%, ενώ ο Γκερτζίκοφ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, κέρδισε το 32%.
Η βουλγαρική προεδρία έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, αλλά ο Ράντεφ άλλαξε αυτήν την παράδοση και δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της διαφθοράς.
Εκλογή κοινοβουλίου
Οι Βούλγαροι ψήφισαν επίσης στις 14 Νοεμβρίου για την εκλογή νέου κοινοβουλίου.
Αυτή η εκλογική διαδικασία θεωρείται πολύ σημαντική για τη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται σε πολιτική κρίση αρκετών μηνών.
Με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, πρώτο βγήκε το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και ακολούθησε το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Η Βουλγαρία μαστίζεται από τη διαφθορά, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού πριν τρεις και πλέον δεκαετίες, ενώ επικρίνεται και για την έλλειψη ελευθερίας στα μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: Balkaweb, echedoros-a.gr
- Τιτανικός: Αυτό είναι το αντικείμενο από το θρυλικό ναυάγιο που βγαίνει στο σφυρί για 500.000 ευρώ
- Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες Χούθι μαζεύτηκαν στη Σαναά διαδηλώνοντας υπέρ της Χεζμπολάχ
- Μαυροπάνος: Ομάδες της Premier League και της Bundesliga θέλουν τον Έλληνα διεθνή – Στη λίστα της Ντόρτμουντ
- Έκαναν ταχυδρομικές παραγγελίες ναρκωτικών από το εξωτερικό – Συνελήφθησαν 45χρονος και ένας ανήλικος
- Κυβέρνηση σε παρακμή: Το Μαξίμου απέναντι σε μια νέα κανονικότητα που δεν προμηνύει τίποτε καλό
- Ζοράν Μαμντάνι: Σνομπάρει Γουίντουρ και Μπέζος με ηχηρό όχι στο Met Gala – Ρίχνει το γάντι στην ελίτ



