Το Ισραήλ ξεκινά την Τρίτη εκστρατεία εμβολιασμού στις ηλικίες 5-11 ετών σε μια προσπάθεια να ανακόψει το τέταρτο πανδημικό κύμα αλλά και να προλάβει επιπλοκές της Covid-19 στα παιδιά δημοτικού.

Η κυβέρνηση, αναφέρει το Reuters, διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δεν έχει στόχο μόνο να περιορίσει τη μετάδοση του κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό αλλά και να προστατέψει τη δική τους υγεία.

Την τελευταία εβδομάδα, το κυβερνητικό επιτελείο τονίζει ότι, παρόλο που τα παιδιά εκδηλώνουν σπάνια βαριά Covid-19, και πολλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιπλοκές ακόμα και στις μικρές ηλικίες.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας εκτίμησε ότι ένα στα 3.500 παιδιά που προσβάλλονται από κοροναϊό θα εμφανίσουν αργότερα Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (MIC-C), το οποίο αφορά φλεγμονή οργάνων όπως  καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, το δέρμα και το πεπτικό σύστημα.

Τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν το σύνδρομο χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική και το 1-2% τελικά πεθαίνει.

Διαβάστε επίσης: Την Πέμπτη η απόφαση του ΕΜΑ για εμβόλιο Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισήμαναν επίσης τον κίνδυνο επίμονων συμπτωμάτων της λεγόμενης μακράς Covid, όπως διαταραχές του ύπνου, μυαλγίες, απώλεια της γεύσης και της όσφρησης, πονοκέφαλος και βήχαςς.

Έρευνα του υπουργείου Υγείας σε περισσότερα από 13.000 παιδιά έδειξε ότι το 11% παρουσιάζει επίμονα συμπτώματα. Το 1,8% έως το 4,6% των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία τους, συνεχίζουν να υποφέρουν από συμπτώματα για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωση με Covid-19.

Νεανικός πληθυσμός

Ο εμβολιασμός των παιδιών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της επιδημίας, καθώς ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι εξάλλου σχετικά νέος, με την ηλικιακή ομάδα των 5-11 ετών να αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ομάδα αυτή αντιστοιχούσε σε πάνω από το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων.

Ο μικρός Γιοάβ ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά που εμβολιάστηκαν στο Τελ Αβίβ (Reuters)

Ως εκ τούτου, αξιωματούχοι και επιστήμονες θεωρούν πως είναι απίθανο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης χωρίς τον εμβολιασμό των παιδιών.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έφρασε στο Ισραήλ τον Ιούνιο και άρχισε να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο, όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, ο γνωστός συντελεστής R, ξεπέρασε το 1 για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται με εκθετικό ρυθμό.

Αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στα ημερήσια κρούσματα, από τα οποία τα μισά αφορούν παιδιά έως 11 ετών.

Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε σε εθνικό επίπεδο την Τρίτη, ωστόσο ορισμένοι γονείς στο Τελ Αβίβ είχαν την ευκαιρία να εμβολιάσουν τα παιδιά τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες την Δευτέρα -άλλα παιδιά χαμογελούσαν, άλλα κράταγαν σφιχτά τους γονείς τους, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ισραηλινού παρόχου υγείας Maccabi, το 41% των γονιών με παιδιά 5-11 ετών δηλώνουν πως σίγουρα θα τα εμβολιάσουν, ενώ το 21% δηλώνει αναποφάσιστο και το 38% κάθετα αρνητικό στον εμβολιασμό.

Από την αρχή της πανδημίας, το Ισραήλ έχει καταγράψει 1,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 8.000 νεκρούς.

Το 57% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί πλήρως, κάτι που σημαίνει είτε ότι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, είτε έχουν λάβει τη δεύτερη λιγότερο από πέντε μήνες πριν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr