Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ECDC - Ο χάρτης εμβολιασμού και θανάτων στην Ευρώπη - Ποιες χώρες κέρδισαν το στοίχημα

ECDC – Ο χάρτης εμβολιασμού και θανάτων στην Ευρώπη – Ποιες χώρες κέρδισαν το στοίχημα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ότι οι χώρες που δεν κέρδισαν το στοίχημα του εμβολιασμού πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος

Οι χώρες που κατάφεραν να επιτύχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατάφεραν να περιορίσουν τους θανάτους από κοροναϊό. Οι συγκρίσεις με τις χώρες που τα ποσοστά παρέμειναν χαμηλά είναι συντριπτικές.

Οι πρωταθλητές

Σύμφωνα με τον πίνακα του ECDC για τις πρώτες 14 ημέρες του Νοεμβρίου του 2021 φαίνεται ξεκάθαρα πως οι χώρες που έχουν καταφέρει να επιτύχουν ποσοστό εμβολιασμού πάνω από 74% έχουν πολύ λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο. Πρωταθλήτριες είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα που έχουν εμβολιάσει πάνω από το 90% του ενήλικου πληθυσμού τους και οι θάνατοι κυμαίνονται από 0 έως 15 στο εκατομμύριο.

Αντίστοιχα πολύ χαμηλά νούμερα θνησιμότητας παρουσιάζουν και η Σουηδία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία που καταγράφουν λιγότερους από 10 θανάτους ανά εκατομμύριο, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού τους είναι πάνω από 80%.

Οι ουραγοί

Αντίστροφα Βουλγαρία και Ρουμανία που βρίσκονται στο τέλος της λίστας σχετικά με τους εμβολιασμούς, πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Στη Βουλγαρία με εμβολιασμένο μόλις το 29% του ενήλικου πληθυσμού οι θάνατοι εκτοξεύονται στους 325 ανά εκατομμύριο, ενώ στη Ρουμανία με το ποσοστό εμβολιασμών να φτάνει το 43% οι θάνατοι είναι 267.

Η θέση της Ελλάδας

Στις χώρες με ποσοστά εμβολιασμού από 72% και κάτω, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ποσοστό των θανάτων, που πάντως παραμένουν πολύ περισσότεροι από τις χώρες που έχουν καταφέρει να έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Η Ελλάδα με εμοβλιασμένο το 72% του ενήλικου πληθυσμού καταγράφει 75 θανάτους ανά εκατομμύριο, αριθμός αρκετά υψηλός συγκρινόμενος ακόμα και με χώρες με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού όπως η Λετονία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Πολωνία και η Σλοβακία η οποία αποτελεί και την εξαίρεση του κανόνα καθώς με εμβολιασμένο το 54% του πληθυσμού εμφανίζει μόλις 29 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Όπως φαίνεται οι χώρες που πρόλαβαν να χτίσουν κάποιο τείχος ανοσία με τους εμβολιασμούς έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη θνησιμότητα από κοροναϊό και να προστετεύσουν τα συστήματα υγείας τους, που μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση με την αυξημένη διασπορά.

Δείτε τον πίνακα

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024