Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθνικό Απόθεμα – Πώς θα σταματήσει η λεηλασία από τη χρήση ψευδών στοιχείων

Εθνικό Απόθεμα – Πώς θα σταματήσει η λεηλασία από τη χρήση ψευδών στοιχείων

Με εγκύκλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί να βάλει τάξη σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημιούργησαν ψευδώς ή τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των πλεονεκτημάτων αυτών

«Εγκύκλιος ρήτρας καταστρατήγησης για την απόκτηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα». Έτσι τιτλοφορείται η εγκύκλιος που εξέδωσε σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία επιχειρεί να βάλει τάξη σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημιούργησαν ψευδώς ή τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των πλεονεκτημάτων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, αντίθετα με ότι προβλέπει η νομοθεσία.

Ψευδή ή τεχνητά στοιχεία

Το εθνικό απόθεμα χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα, για να στηρίξει τη συμμετοχή γεωργών νεαρής ηλικίας και γεωργών που αρχίζουν τη γεωργική δραστηριότητά τους στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης. Προς αποφυγή δημιουργίας τεχνητών συνθηκών για την απόκτηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, καθώς και καταχρηστικής εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων αυτών από τους δικαιούχους, με την εγκύκλιο, ορίζεται ότι:

Μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος

Η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 ανακαλείται και τα δικαιώματα οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέματος, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αιτούντες δημιούργησαν τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των δικαιωμάτων αυτών, με σκοπό να μην ασκήσουν γεωργική δραστηριότητα, αλλά να προβούν σε καταχρηστική εκμίσθωση ή μεταβίβασή τους σε τρίτους. Καταχρηστική είναι η εκμίσθωση ή η οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, ιδίως όταν οι δικαιούχοι εκμισθώνουν ή μεταβιβάζουν νομότυπα το σύνολο ή μέρος αυτών, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος, κατά καταστρατήγηση του σκοπού της δημιουργίας εθνικού αποθέματος και της χορήγησης των δικαιωμάτων από αυτό, ο οποίος συνίσταται ακριβώς στην ενίσχυση της άσκησης γεωργικής δραστηριότητας. Η ανωτέρω εκμίσθωση ή μεταβίβαση των αιτούμενων προς μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 απορρίπτεται και ενημερώνεται η “καρτέλα αγρότη”, καθώς η εκμίσθωση ή μεταβίβαση αυτή είναι άκυρη. Τα τυχόν καταβληθέντα ποσά ενίσχυσης στους τρίτους ανακτώνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επίσης τα ποσά που αντιστοιχούν στα αιτούμενα προς μεταβίβαση δικαιώματα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέματος.

Εξαιρούνται:

  • Οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης λόγω κληρονομιάς έτους ενίσχυσης 2021, όπου ο θάνατος του δικαιούχου επήλθε μετά την οριστική υποβολή του αιτήματος χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα
  • Οι αιτήσεις μεταβίβασης του συνόλου των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης λόγω ανωτέρας  βίας ήτοι, λόγω ασθένειας αποδεικνυόμενης από ιατρικά στοιχεία που απαγορεύει επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου, η οποία προέκυψε μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020.

Τα αποδεικτικά έγγραφα της ασθένειας υποβάλλονται στη Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανεξαρτήτου της έδρας της εκμετάλλευσης του αιτούντα με συστημένη επιστολή. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η υποβολή εντός 10 ημερολογιακών ημερών, μετά την παρέλευση 5 ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) της απόρριψης της εν λόγω εκμίσθωσης ή μεταβίβασης για το έτος ενίσχυσης 2021.

Η εξέταση της ανωτέρας βίας των αιτήσεων μεταβιβάσεων θα πραγματοποιηθεί από τριμελή επιτροπή εκ των οποίων το ένα μέλος θα είναι νομικός.

Σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτοί οι επικαλούμενοι λόγοι ανωτέρας βίας, το αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου παραμένει ως έχει. Οι εμπλεκόμενοι ενημερώνονται μέσω της “καρτέλας αγρότη”.

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος

Τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν με την μη υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το επόμενο έτος ενίσχυσης ήτοι το 202,1 σύμφωνα με τον διασταυρωτικό της πρώτης εκκαθάρισης (Δεκέμβριος 2021), ανακαλούνται και οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέματος.

Συγκεκριμένα ανακαλείται ο αριθμός των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα που δεν ενεργοποιήθηκε κατά τα ανωτέρω.

Από την ανάκληση εξαιρούνται περιπτώσεις ανωτέρας βίας λόγω θανάτου του δικαιούχου ή λόγω ασθένειας αποδεικνυόμενης από ιατρικά στοιχεία που απαγορεύει επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου η οποία προέκυψε μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024